Pobedu nose Dodik, Komšić i Džaferović

Pobedu nose Dodik, Komšić i Džaferović

Prema prvim zvaničnim rezultatima CIK BiH, na izborima za članove Predsedništva BiH pobedili su Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik.

Dodik je osvojio najveći broj glasova – 55,15 odsto, dok je Mladen Ivanić osvojio 41,98 odsto glasova, pokazuju podaci Centralne izborne komisije BiH, na osnovu glasova sa 43,42 odsto biračkih mesta.

U utrci za bošnjačkog člana Predsedništva BiH najviše glasova osvojio je kandidat SDA Šefik Džaferović i to 37,97 odsto glasova dok je Željko Komšić osvojio više od 49 odsto od prebrojanih broja glasova.

Predsednik Centralne izborne komisije Branko Petrić rekao je da zvanični podaci pokazuju da je odziv birača na nivou BiH bio 53,36 odsto, dok je u Republici Srpskoj bio nešto veći – preko 57 odsto.

Iza Džaferovića je kandidat SDP-a Denis Bećirović s 33,40 odsto, dok je na trećem mestu kandidat SBB-a Fahrudin Radončicj s 12,35 odsto glasova. Nezavisni kandidat Mirsad Hadžikadić je osvojio 8,55 odsto glasova, Senad Šepić 6,13 odsto te Amer Jerlagić 1,59 odsto.

U utrci za člana Predsedništva iz reda hrvatskog naroda, iza Komšića je Dragan Čovic sa osvojenih 38,66 odsto glasova.

Kandidatkinja HDZ-a 1990 Dijana Zelenika osvojila je 6,92 ošto glasova, dok je kandidat Naše stranke Boriša Falatar osvojio 3,23 odsto, a Jerko Ivanković Lijanović 1,72 odsto.

Prethodno je kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za srpskog člana Predsedništva BiH Milorad Dodik proglasio pobedu.

On je rekao da je osvojio 70.500 glasova više od protivkandidata iz Saveza za pobede Mladena Ivanića.Prema njegovim rečima, na osnovu 85 odsto prebrojanih glasova osvojio on je osvojio 330.890 glasova, a Ivanić 260.197 glasova.

Dodik je rekao da je Ivanića koštala “njegova kalkulanstka politika” i da mu neće pomoći ni britanska ni američka ambasada.

Pre objavljivanja Dodikovog trijumfa na izborima za srpskog člana predsedništva, lider Partije demokratskog progresa Branislav Borenović rekao je da je ishod ovih izbora veoma neizvestan i o tome ko će biti pobednik ovih izbora odlučiće, kako je rekao, foto finiš.

Kandidat SDA za člana Predsedništva BiH Šafik Džaferović posle proglašenja pobede izjavio je da BiH je danas potvrdila svoj demokratski kapacitet.

Željko Komšić iz Demokratskog fronta poručio je Hrvatima u BiH da ne strahuju od činjenice da će ih predstavljati u Predsedištvu BiH.

“Dragi Hrvati, ne strahujte od činjenice da ću ja biti u Predsedništvu. Želim da zahvalim svim ljudima koji su poklonili poverenje meni. Želim da znate da sam ja tu kako bih služio svim građanima naše zemlje. Dragi Hrvati u Hercegovini, Želim da znate da sam ja vaš legitimni predstavnik i ne treba da imate strah od činjenice da ću ja biti u Predsedništvu BiH naredne četiri godine”, rekao je Komšić.

Izvor: B92

Advertisements