Pokazna vežba Vučića nad Zoranom Mihajlović pod nazivom “kako prolazi neko ko pokuša da ima dobre odnose sa moćnim zemljama”

Pokazna vežba Vučića nad Zoranom Mihajlović pod nazivom “kako prolazi neko ko pokuša da ima dobre odnose sa moćnim zemljama”

Vučić ne dozvoljava da iko sem njega ima dobre odnose sa moćnim zemljama

Ilustracija, Foto: Agencije

Iza napada na Zoranu Mihajlović stoji disciplinovanje članova SNS, tvrde izvori našeg lista Glavni razlog za najnoviji napad SNS i koalicionih partnera na Zoranu Mihajlović samo je još jedna pokazna vežba Aleksandra Vučića u disciplinovanju svih članova i funkcionera SNS pred finalne razgovore o rešenju problema Kosova.

Piše: Mirjana R. Milenković

Ovo je nova pokazna vežba šta se može dogoditi onima koji slepo ne podržavaju poteze koje povlači predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, saznaje Danas u vrhu vlasti.

U najnovijem medijskom prepucavanju sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom jasno je da nije glavna meta ambasador SAD, već je za metu odabrana Zorana Mihajlović. Nije nikakva tajna da je Mihajlovićeva odavno označena kao neko ko u SNS važi za osobu sa jako dobrim odnosima sa SAD, sada vodi i ekonomsku saradnju sa Amerikom, što obilato u svojim nastupima i optužbama koristi Vojislav Šešelj, koji se sve više pojavljuje kao neformalni portparol poteza predsednika Vučića.

„Jasno je da je izjava ambasadora Skota o Kosovu, koja svakako nije primerena, ali je ona opštepoznata i ne predstavlja nikakvu novost, iskorišćena za napad na Zoranu Mihajlović. Ako pogledate izveštavanje većine medija, onda jasno vidite da nije toliko kriv ambasador Skot, koji je rekao to što je rekao, nego je mnogo veća krivica Zorane što odmah nije reagovala“, ističe sagovornik Danasa.

On dodaje da to jasno pokazuje da je nalog za novi napad na Mihajlovićevu došao iz samog vrha stranke. „To najbolje pokazuje hitno reagovanje ministra odbrane Aleksandra Vulina, jednog od najbližih saradnika predsednika Vučića. Cilj ove akcije nije disciplinovanje samo Zorane, već svih u SNS zbog odluka koje nas čekaju o Kosovu. Vučić jednostavno neće da dozvoli da bilo ko sem njega ima dobre odnose sa najmoćnijim zemljama, kao što neće da toleriše da bilo ko u njegovoj stranci postavi pitanje da li je predlog razgraničenja dobro rešenje za problem Kosova, jer bi tako Srbija na kraju ipak priznala nezavisnost vlasti u Prištini“, navodi sagovornik Danasa.

Zanimljivo je, takođe, kako je uopšte došlo do ove izjave ambasadora Skota u zgradi Vlade. Njegova izjava data je na događaju koji nikakve veze nije imao sa Kosovom, već sa infrastrukturom kojom se bavi Mihajlovićeva. Skot je o Kosovu govorio odgovarajući na pitanje novinara, na događaju na kome je potpisan Memorandum o saradnji sa vodećim američkim i turskim građevinskim kompanija Behtel i Enka sa kojima se razgovora o gradnji „Moravskog koridora“, auto-puta od Čačka do Kruševca vrednim 800 miliona evra.

– Još interesantnije što je pitanje „kako američka administracija sarađuje sa takozvanom Vladom Kosova u kojoj sede kriminalci“ ambasadoru Skotu postavio slobodni novinar Stefan Cvetković iz Bele Crkve. On je našoj i stranoj javnosti poznat po nikad dokazanoj otmici za koju je optužio kako vlasti u Prištini, tako i delove vlasti u Beogradu. Cvetković u prethodne tri godine nikada se nije pojavilo ni na jednom konferenciji za medije Zorane Mihajlović, niti kod bilo kog ministra u Vladi, navode naši sagovornici. Dodaju da se po istoj matrici u medijima naklonjenim Vučiću pojavio i napad na bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kako navodno priprema formiranje stranke, jer je nezadovoljan politikom SNS.

Sagovornici Danasa iz vrha vlasti Srbije kažu da nije slučajno da se ovaj napad na Nikolića dogodio baš pred obeležavanje desetogodišnjice postojanja SNS koja će se održati u nedelju u Kraljevu. Cilj je, kako tvrde, da Nikolić sam odustane od dolaska na ovaj događaj kako ne bi na bilo koji način umanjio značaj aktuelnog predsednika SNS Aleksandra Vučića.

– Ako pogledate predlog Tomislava Nikolića o Kosovu, koji nikada nije zaživeo, on je potpuno drugačiji od predloga razgraničenja za koji se zalaže predsednik Vučić. Jer će razgraničenje na kraju dovesti do nezavisne države Kosovo, što nikad nije bila politika Tomislava Nikolića. To je i razlog zbog kojih je i Nikolić na meti SNS – zaključuje sagovornik Danasa.

Kad su „padale bombe“

U Skupštini Srbije Vojislav Šešelj, šef radikala, juče je zatražio da se raspravlja o smeni Zorane Mihajlović zbog toga što je navodno bez odluke vlade potpisala Memorandum o saradnji za gradnju auto-puta Preljina – Pojate sa američkom kompanijom Behtel, što je Mihajlović potom demantovala. „Mrzim alapače koje se dočepaju vlasti pa misle da su sve i svja“, rekao je Šešelj, na šta mu je Gordana Čomić (DS) dobacila da ne može da kaže ženi da je alapača. Lider radikala je Čomićevoj uzvratio uvredom „da se prvo obrije pa da onda dođe na sednicu“. Odgovarajući Šešelju Mihajlović je rekla da je navikla na uvrede radikala, i da nema nameru da bilo koga prevaspitava, da je jasno da je neznanje nekada majka drskosti. Podsetila je da je sa Kajlom Skotom, u prisustvu predsednika Srbije i ministra trgovine SAD Vilbura Rosa, potpisala 6. septembra Memorandum o razumevanju u oblasti infrastrukture. Dodala je da Srbija sarađuje i sa drugim zemljama, Kinom, Rusijom, Azerbejdžanom… Mihajlović je navela da se kada je Šešelj bio u Vladi Srbije nije ništa gradilo, “već su padale bombe“.

Izvor: Danas