Policija Kosova zaustavila Vučića, nije uspeo da prođe ka Banjama, vraća se za Kosovsku Mitrovicu alternativnim putem

Policija Kosova zaustavila Vučića, nije uspeo da prođe ka Banjama, vraća se za Kosovsku Mitrovicu alternativnim putem

 

Veterani OVK blokirali su sve puteve koji vode ka selu Banje u blizini Drenice, kako bi sprečili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti to multietničko mesto. Kosovska vlada donela je odluku da se poseta selu Banje otkazuje iz bezbednosnih razloga. Vučić ipak krenuo ka tom selu, ali ga je zaustavila kosovska policija.

Policija Kosova zaustavila Vučića, nije uspeo da prođe ka Banjama, vraća se za Kosovsku Mitrovicu alternativnim putem
Tanjug

Na putu su građevinske mašine i okupljeni Albanci koji su odlučni da spreče Vučića da ode u Banje, gde ima oko 300 srpskih kuća.

10:35 – PREDSEDNIK NA PUTU ZA KOSOVSKU MITROVICU

Predsednik Aleksandar Vučić vraća se za Kosovsku Mitrovicu alternativnim putem jer kosovska policija nije mogla da mu garantuje bezbednost tokom boravka u selu Banje gde je trebalo da se sretne sa 300 Srba koji žive u albanskom okruženju – saznaju Novosti

10:33 – NEZVANIČNO: VUČIĆ NIJE USPEO DA PROĐE

Kako se nezvanično saznaje Vučić nije uspeo da prođe do sela Banje. On je na putu ka Kosovskoj Mitrovici.

10.20 – Na putu Zubin Potok – Banje kosovska policija zaustavila predsednika Vučića i zabranila dalji put ka Banjama. U toku je razgovor između albanskih policajaca i Vučića.

10.15 – Premijer Kosova Ramuš Haradinaj doneo je odluku, povodom protesta i blokade puteva prema selu Banje, da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabrani poseta tom delu Kosova.

“Za mene je daleko važnija bezbednost građana Kosova, koji su tešikim vozilima blokirali put ka Banjama i zato sam doneo odluku da se taj deo posete predsednika Vučića otkaže”, napisao je Haradinaj na Fejsbuku

Policija Kosova saopštila je da su navodne vesti o raflnim pucnjima koji se čuju u toj oblasti lažne, i da toga nije  bilo.

09.47 – Uprkos odluci kosovske vlade da otkaže posetu Banjama, predsednik Srbije je krenuo ka srpskom selu, prenosi RTS.

09.42 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će pokušati da dođe do sela Banje, a ako ne bude uspeo, doći će nekom drugom prilikom.

“Pokušaću da stignem do sela Banje i obiđem Milana Kovačevića da mu uručim prigodne poklone i da ga obradujem. Pokušaću nekim okolnim putem, ne znam da li ću doći ili ne”, rekao je Vučić i preporučio novinarima iz srpskih medija da oni ne idu tamo.

On je dodao da je njegov odlazak u selo Banje bio odobren od prvog trenutka.

09.31 – Kosovska vlada donela odluku da se poseta selu Banje otkazuje iz bezbednosnih razloga, prenosio RTS.

09.22 – Reporterka N1 javila je da je oko 200 ljudi blokiralo je put vozilima, kamionima i barikadama od drva.

Oni su ispred blokade postavili i transparente, na kojima pišu poruke poput: “Vučić ne prolazi”, “Izvini se za počinjene zločine”, “Ne mogu proći oni koji su vršili genocid nad civilnim i nevinim stanovništvom” kao i “126 nestalih lica u Srbici, gde su naši najmiliji”.

Na mestu protesta su i gradonačelnik opštine Srbica Bekim Jašari, inače rođak Adema Jašarija, kao i poslanik Skupštine Kosova iz redova Demokratske stranke Kosova, Bekim Hadžiu. Prisutni su i predstavnici udruženja ratnih veterana.

Novinar francuske agencije AFP koji se od jutros nalazi na toj lokaciji, rekao je za N1 da nije čuo rafale.

09.10 – Putevi ka mestu Banje koje bi danas trebalo da poseteti predsednik Srbije Aleksandar Vučić blokirani su na pet mesta, a iza tih protesta stoji predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, javio je RTS.

Putevi ka mestu Banje blokirani su balvanima, kamionima i drugim gradjevinskim mašinama. Prema nezvaničnim informacijama na koje se poziva RTS, organizatori blokada su predsednici opština u Drenici, kao i Veselji.

09.06 – Kako je javila reporterka N1, sve je više Albanaca koji se okupljaju i uvećava se broj blokada. Dodaje da za sada nema informacija da li će Vučić odustati od posete selu Banje.

08.48 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je obavešten da su Albanci na još jednom mestu blokirali put kojim je trebalo da ide u selo Banje.

“To govori da oni boluju od istih bolesti od kojih smo i mi bolovali. Nadam se da ćemo mi biti u stanju sebe izlečimo i mnogo pametnijim sredstvima, rečima, razgovorom, snažnom ekonomijom, pameću, orudjem”, rekao je Vučić.

“Nikada nisam bio fasciniran nečijom mržnjom, ali ako je neko ohol i bahat, i pokazivanjem simbola koji bi mogli da nas uvrede grdno su se prevarili. Još sam snažniji i opredeljen i za očuvanje mira ali i za očuvanje srpskih institucija i srpskog naroda na KiM. Boriću se još snažnije”, rekao je Vučić.

08.33 – Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji u bezbednosnom smislu složena, a da se zbog Albanaca koji su blokirali put za selo Banje situacija mora pratiti iz minuta u minut. On je dodao da se situacija na Kosovu usložnjava i da su obaveštajcima prijavljeni rafali, što je “signal i poruka Srbima da tu nisu dobrodošli”.

“Tu su sad na ispitu i Kfor i KPS koji su dužni da obezbede normalnu postu. Oni se nalaze u neposrednoj pratnji predsednika zato što to jeste njihov posao. Videćemo koliko će biti profesionalni što se tiče ove situacije i koliko prištinske vlasti stoje direktno iza ovakve organizacije događaja”, rekao je Stefanović.

Vučić je nastavio posetu Kosovu uručivanjem donacije Kliničko bolničkim centrima u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, a potom će obići radove na izgradnji naselja “Sunčane doline” u Zvečanu.

Planirano je da oko 10 sati Vučić bude u selu Banje u opštini Srbica, a u podne će se sa gradskog trga u Kosovskoj Mitrovici obratiti građanima.

Advertisements

Izvor: Agencije/ Balkanska