“Poslednji rok za ukidanje taksi za robu iz Srbije i BiH je ponedeljak”

“Poslednji rok za ukidanje taksi za robu iz Srbije i BiH je ponedeljak”

To je objavio portal Koha.net pozivajući se na izvore bliske predsedniku kosovske skupštine Kadriju Veseljiju.

Posle trećeg sastanka lidera stranka koalicije na vlasti koji je završen danas bez izjava za medije, taj portal naveo je istovremeno da je sagovornik blizak premijeru Kosova Ramušu Haradinaju izjavio da se ne očekuje da Haradinaj promeni odluku i ukine takse.

Današnjem sastanku kod predsednika Kosova Hašima Tačija prisustvovali su francuski ambasador na Kosovu Didije Šabe, predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, premijer Ramuš Haradinaj, zamenici premijera Fatmir Ljimaj i Behdžet Pacoli.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je njegov današnji sastanak sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom bio “uobičajen” i da je “doprineo saradnji” Kosova i SAD.

“To su redovni sastanci kako sa američkim ambasadorom tako i sa političkim liderima o opredeljenjima koje imamo u vođenju države. Ovaj susret je doprineo saradnji sa Amerikom. Kosovo jeste i ostaće privrženo Americi i niko ne može da nam pokvari tu saradnju”, kazao je Tači posle polaganja venca na spomenik heroju Kosova Zahiru Pajazitiju u centru Prištine.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj odbacio je ranije danas kao netačne navode da svojim stavom o taksama na uvoz robe iz Srbije i BiH doprinosi pogoršanju odnosa sa SAD.

“Amerika je moja porodica i za nju imam veliko poštovanje i kada nemamo isto mišljenje”, kazao je Haradinaj.

On je ocenio da na Kosovu ima “dramatičnih kretanja”.

“Želim da završim neke značajne zadatke za zemlju a jedan od njih je budžet. Što se tiče takse, ponavljam to je suverena odluka Kosova”, kazao je Haradinaj.

Ponovio je da je zainteresovan za sporazum sa Srbijom u kojem je obostrano priznanje obavezno ali bez razmene teritorija ili korekcije granica.

Advertisements

“Ja sam za sporazum ali se ne možemo vratiti na period pre 17. februara 2008. godine. Mi ne uslovljavamo dijalog nekom od odluka Vlade Srbije. Ja sam za povratak dijalogu i postizanje sporazuma”, kazao je Haradinaj.

“Poslednji rok za ukidanje taksi za robu iz Srbije i BiH je ponedeljak”

Beta