Predizborna kampanja u BiH, hoće li Vučić “pomoći” Dodiku?

Predizborna kampanja u BiH, hoće li Vučić “pomoći” Dodiku?

U Bosni i Hercegovini pre dva dana počela je predizborna kampanja za opšte izbore na kojima najveću pažnju privlače izbori za članove Predsedništva BiH. Za njih se kandidovao i predsednik RS Milorad Dodik i sadašnji srpski član Predsedništva Mladen Ivanić. Hoće li Dodiku u kampanji pomoći Vučić?

Predizborna kampanja u BiH, hoće li Vučić "pomoći" Dodiku?
Screenshot/ N1

Dok se o tome uveliko spekuliše, lider LDP Čedomir Jovanović uključio se u izbore i BiH, ali tako što je podržao Željka Komšića, kao kandidata za hrvatskog člana Predsedništva.

“Za narod i Srpsku. Vjerujete, svanuće ovom narodu, svanuće Republici Srpskoj, i evo već sviće…”, kaže Mladen Ivanić u predizbornom spotu.

Predizborna kampanja u BiH, hoće li Vučić "pomoći" Dodiku?
Screenshot/ N1

No, da bi, kako Ivanić kaže, narodu Republike Srpske svanulo, mora da pobedi sadašnjeg predsednika tog entiteta Milorada Dodika s kojim se nadmeće za izbor srpskog člana Predsedništva BiH.

“Ovo je uspeh SNSD-a, ovo je uspeh režima, ovo je bruka i sramota, to je ono što oni nama nude”, poručeno je na današnjem skupu.

“Idem u Sarajevo da predstavljam snagu Republike Srpske, a ne da klimam glavom na zahteve Bošnjaka i Hrvata” – tako je svoju kandidaturu obrazložio Dodik.

No, hoće li mu u tome pomoći Vučić i to u finišu kampanje? Uveliko se spekuliše da će, dva dana uoči izbora, srpski predsednik prisustvovati velikom skupu SNSD-a u Banjaluci.

Negoduje Mladen Ivanić. Tvrdi da Dodik, u nedostatku sopstvenih argumenata, uvlači Vučića u predizbornu kampanju.

“Ja mislim generalno da ni mi u RS ne treba da učestvujemo u političkim bitkama u Srbiji, tako isto mislim da ni Srbija ne treba da učestvuje u našim političkim bitkama. Za predsednika Srbije svi mi iz RS trebamo biti isti, ne treba da ima nekoga ko više voli i onoga koga voli manje, svi smo mi isti”, kazao je Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH.

Da su predsedniku Vučiću svi u Republici Srpskoj isti, ne bi se reklo, smatra banjalučki novinar Goran Dakić.

“Može da utiče i uticao je na prethodnim lokalnim izborima. Ono što se plasira kao politička istina ili kao poluistina to je da Aleksandar Vučić na taj način podržava Republiku Srpsku i njene projekte, a ne konkretno jednu političku opciju”, kaže Goran Dakić, novinar Dnevnog avaza.

Šta će to predsedniku Srbije, pita se lider LDP-a Čedomir Jovanović, iako se i sam uključio u komšijsku kampanju, i to tako što je podržao Željka Komšića, kandidata Demokratskog fronta za hrvatskog člana Predsedništva.

“Nije mesto srpskom predsedniku pored kandidata za Predsedništvo BiH koji kao svoj isključivi cilj kandiduje rušenje BiH, a u izbornu kampanju ulazi sa odlukom parlamenta koju je on isforsirao, a njegova većina izglasala, kojom se osporava odluka parlamenta RS iz 2004. godine kojom je usvojen izveštaj Vlade RS o zločinima u Srebrenici. Šta će predsednik Srbije pored takvog čovjeka?”, upitao je Čedomir Jovanović, predsednik LDP.

Saopštenjem Demokratski front zahvaljuje lideru LDP-a što podržava borbu, kako kažu, za građansku, evropsku i demokratsku Bosnu i Hercegovinu i konstatuju: “uz nas su prijatelji, a uz njih neprijatelji naše države!”

Izvor: N1/ Maja Nikolić