PREMIJERKA BRNABIĆ O SRPSKOJ OPTUŽNICI: Užasan zločin na Petrovačkoj cesti, pravda mora da bude dostižna

“Pravda mora da bude dostižna”, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić povodom podizanja optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota zbog ratnog zločina na Petrovačkoj česti i ocenila da je neverovatno da Hrvatska do sad nije ništa uradila da sudi počiniocima tog zločina.

Brnabić je u emisiji Hit tvit na TV Pink, na pitanje zašto je srpsko tužilaštvo podiglo optužnicu posle 27 godina, rekla da pretpostavlja da je to stvar sudova, ali i da misli da je to prvo trebalo da uradi neko drugi, prvenstveno Hrvatska, a onda i BiH.

“Pravda mora da bude dostižna, posebno u ovakvim slučajevima. Ovo je, sa ljudske strane, užasan zločin na više nivoa. To su bile uglavnom porodice, žene sa decom, stariji ljudi, koji su oterani, koji su pobegli iz Hrvatske u tom etničkom čišćenju. Oni su već fizički napustili teritoriju Hrvatske i neko je bio takav zločinac, takav monstrum i toliko zadojen mržnjom prema tim ljudima samo zato što su Srbi, da je poslao avione, migove na njih. Na izbegličku kolonu koja već napustila Hrvatsku. I granatirao ih da pobije te ljude, žene, decu i starce”, rekla je Brnabić.

To je njoj, kako je naglasila, neshvatljivo na ljudskom nivou.

“I onda pomislite da je prvo neverovatno da Hrvatska nije želela i nije ništa uradila da sudi tim ljudima jer su pobili svoje državljane, to su bili Srbi, ali državljani Hrvatske koje su oni proterali. To im nije bilo dovoljno, pa valjda da hajde da ih zatremo. (Neverovatno je) da tamo niko nije želeo da uradi taj ljudski čin, (da pokaže) odgovornost”, ocenila je premijerka.

Brnabić je istakla i da Srbiju muče za vladavinu prava kako bi postala članica EU .
“Nama gledaju svaki slučaj organizovanog kriminala, a vi ste članica EU! I kada posle 27 godina neko nešto uradi, oni se utrkuju da kažu kako Srbija mora da vodi računa, kako će oni da blokiraju naš put ka EU, i kako treba da se opametimo i da će zaštiti (hrvatske pilote)”, rekla je Brnabić i upitala: “A ko će da zaštiti pravdu za žrtve?”.

Na pitanje da prokomentariše izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će hrvatska vlada iskoristiti sve mehanizme da zaštiti hrvatske pilote i dostojanstvo “Domovinskog rata” i poslati jasnu poruku o tome šta su temeljne vrednosti na kojima je sazdana savremena i slobodna Republika Hrvatska, i da li u toj političkoj hrvatskoj psihologiji “ovaj Domovinski rat ima status koji isključuje prikazivanje bilo kakvih neprijatnih činjenica”, Brnabić je rekla da je to potpuno u skladu sa “dostojanstvom tog Domovinskog rata”.

Advertisements

“Vi ste etnički očistili Hrvatsku, ne postoji etnički čišća država na teritoriji Evrope od Hrvatske. Vi ste isterali ste te ljude, pa onda kažete nisu morali da beže. Videli smo kako nisu morali da beže pošto oni koji su ostali su uglavnom pobijeni”, naglaisla je Brnabić.

Ona je rekla da je “odgovor hrvatskog državnog rukovodstva na to da će, zauzvrat, da optuže predsednika Srbije Aleksandra Vučića”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *