Prijava pijetlu zbog glasnog kukurikanja

Komunalni policajci tokom prošle godine izvršili su 526 kontrola u slučajevima nepoštovanja pravila kućnog reda u stambenim zgradama, dok su do sada u 2020. godini obavljene 24 kontrole.

Kako su “Glasu Srpske” rekli iz Odjeljenja za komunalne poslove, Banjalučani najčešće prijavljuju buku, puštanje glasne muzike i radove za vrijeme kućnog odmora.

– Veoma često nam pristižu žalbe na stanare koji drže kućne ljubimce u stambenim zgradama suprotno odluci o kućnom redu. Najčešće građani prijavljuju lavež pasa iz susjednog stana – kazali su iz odjeljenja.

Dodali su da komunalna policija postupa u skladu sa odlukom o kućnom redu iz 2016. godine.

– Prema tim propisima, vrijeme predviđeno za dnevni odmor je od 14.30 do 17.30 časova, a za noćni od 22 do šest časova ujutro u zimskom periodu. Ljeti je to malo drugačije, pa je noćni odmor od 23 do pet časova ujutro – rekli su iz odjeljenja.

Na njihovu adresu ponekad dolaze i prilično čudne žalbe.

– Tako je, na primjer, zabilježena prijava uznemirenog stanovnika Starčevice koji je prijavio da ga ujutro budi kukurikanje pijetla. S obzirom na to da se radi o individualnim stambenim objektima, te da je na toj lokaciji bilo zabranjeno držanje domaćih životinja, vlasniku domaćinstva je u skladu sa odlukom o komunalnom redu naloženo uklanjanje životinje – istakli su iz odjeljenja.

Jedan Banjalučanin, koji nije želio da mu navodimo ime, kazao je da je njegov komšija prijavio lisicu koja mu je dolazila u dvorište u potrazi za hranom.

– Pokušavao je na razne načine da se izbori sa nepozvanim gostom, ali bezuspješno, tako da mu nije preostalo ništa drugo nego da tuži lisicu. Najzanimljivije je što je na prijavi napisao da nema drugog izlaza jer se životinja ne boji ni njega, ni njegove žene – rekao je ovaj Banjalučanin.

Ipak, jedan od neobičnijih zahtjeva inspekciji poslao je Banjalučanin koji je tražio dozvolu da u dvorištu sije indijsku konoplju kako bi njene sjemenke koristio kao hranu za svoje kanarince.

 

KAZNE

Iz Odjeljenja za komunalne poslove su istakli da prema odluci o kućnom redu u stambenim zgradama kazne za fizička lica iznose od 100 do 600 KM, a za pravna od 500 do 5.000 KM.

Advertisements

– Za lica iz zajednice etažnih vlasnika, kazne se kreću od 500 do 5.000 KM, a ukoliko se radi o preduzetnicima, iznos je od 200 do 1.000 KM – saopštili su iz odjeljenja. Prema odluci o komunalnom redu kazne se kreću od 100 do 1.000 KM.

Izvor: glassrpske

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *