PROPAO REFERENDUM U MAKEDONIJI: Makedonci ostaju Makedonci

PROPAO REFERENDUM U MAKEDONIJI: Makedonci ostaju Makedonci

 

U Makedoniji je u 7h počeo referendum na kojem su građani odlučivali da li su za to da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.

Makedonci su se o pitanju “da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?” izjašnjavali na 3.480 biračkih mesta u 80 opština i Gradu Skoplju, koja su bila otvorena do 19.00.

Ilustracija: Balkanska, Foto: Pixabay, Screenshot

Pravo da se izjasni o tom dogovoru, kojim se rešava skoro trodecenijski spor oko imena Makedonije, imalo je 1.806.337 građana.

Advertisements

U 19 časova su zatvorena birališta u Makedoniji.

Pola sata pre zatvaranja biračkih mesta, Državna izborna komisija je objavila da je zabeležena izlaznost od 34,09 posto, samim tim referendum kao takav nije uspeo.

Kako javljaju naši saradnici, veliki broj građana Makedonije u znak je bojkota referenduma, proglasili su današnji dan za “Dan ajvara”.

Uprkos dosad neviđenoj kampanji vlasti premijera Zorana Zaeva i neverovatnom pritisku gotovo cele Evropske unije i NATO-a  građani Makedonije nisu pristali na prevaru Zorana Zaeva i njegovih mentora iz EU, i naredbodavaca iz NATO pakta.
To je videlo odmah po otvaranju glasačkih mesta, jer je prema podacima Državne izborne komisije, do 9 ujutru glasačko pravo na referendumu koristilo tek 2,45% birača.
Čestiitamo građanima Makedonije na mudrosti i pozdravljamo njihovu hrabrost i postojanost u očuvanju svog indentiteta i svoje domovine.