Rade Marković na suđenju za ubistvo Ćuruvije: Nećete saznati istinu, Ulemek je izmanipulisan

Rade Marković na suđenju za ubistvo Ćuruvije: Nećete saznati istinu, Ulemek je izmanipulisan
Radomir Marković, bivši načelnik RDB-a izneo završne reči pred Specijalnim sudom

Milošević nije zazirao od Ćuruvije

Ja pred ovim sudom ne branim sebe, već čast onih pripadnika Državne bezbednosti (RDB) koji su časno obavljali svoju dužnosti u najtežem periodu za Srbiju, tokom NATO bombardovanja.

Meni je sudbina određena prvom presudom od četrdeset godina zatvora. Međutim, ako me osudite onemogućićete porodicu Ćuruvija da sazna istinu – kazao je Radomir Marković, bivši načelnik RDB-a, iznoseći završne reči u postupku koji se protiv njega i još tri osobe vodi pred Specijalnim sudom zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Marković je insistirao da je suđenje za ubistvo Ćuruvije zapravo suđenje režimu Slobodana Miloševića i tadašnjem Resoru Državne Bezbednosti. U skladu sa tom premisom, kazao je da je on kriv isključivo zbog toga što je bio na čelu RDB-a u vreme bombardovanja, „po komandnoj odgovornosti“.

– Slavko Ćuruvija nije praćen zbog stvari o kojima je pisao, već zbog toga što je održavao kontakte sa bezbednosno interesantnim licima. Optužnica kaže da je on ubijen zato što je predstavljao opasnost vlastima. U vreme bombardovanja, šta je predstavljalo veću opasnost – Ćuruvija ili NATO? Sigurno da Milošević nije zazirao od Ćuruvije – naveo je Marković.

Poput i drugih advokata odbrane, i Marković se osvrnuo na svedočenje Milorada Ulemeka Legije, koje se tretira kao ključno iz perspektive tužilaštva. On je implicirao da je njegov iskaz lažan, dat u zamenu za nekakve pogodnosti.

– Zatvor može da slomi svakog čoveka. Ulemek izdržava kaznu pod izuzetno teškim, rekao bih čak i nehumanim uslovima. Čoveku je potrebno da zagrli decu…On je očigledno izmanipulisan i to ne prvi put – rekao je Marković.

Osim Markovića, završne reči iznosio je i advokat Stevan Protić branilac Miroslava Kuraka, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva. I on je govorio o svedočenju Ulemeka, pošto je bivši komandant JSO i njegovog branjenika okrivio za ubistvo.

– Tužilaštvo traži od ovog suda da odluči na osnovu lika i dela Milorada Ulemeka, koji je u više navrata osuđen na maksimalne kazne zatvora. Ako doneste osuđujuću presudu, moraćete da objasnite zbog čega danas verujete Legiji, a niste mu verovali kada je govorio da nije učestvovao u ubistvima Đinđića i Stambolića – istakao je Protić.

On je istakao da ne postoji nijedan dokaz koji bi potvrdio učešće njegovog branjenika u ovom zločinu i zatražio od suda oslobađajuću presudu.

Pored Markovića, koji se tereti da je podsticao ubistvao Ćuruvije, i Kuraka koji je, prema navodima tužilaštva, povukao obarač, optuženi su i Milan Radonjić, nekadašnji načelnik beogradskog centra RDB-a i Ratko Romić, njegov podređeni. Na narednom ročištu, koje je zakazano za 7. mart očekuje se da Radonjić i Romić iznesu svoje završne reči. Miroslav Kurak je, podsetimo, u bekstvu i njemu se sudi u odsustvu.

Izvor: Danas/ V. Jeremić