Lavrov: SAD otvoreno pozivaju na intervenciju u Venecueli

Lavrov: SAD otvoreno pozivaju na intervenciju u Venecueli

Beleška američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona o slanju vojnika u Kolumbiju zaista tera na razmišljanje, pogotovo kada se uzmu u obzir izjave iz Vašingtona o mogućoj vojnoj intervenciji u Venecueli, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

“Džon Bolton je bio dovoljno nesmotren da otkrije svoju beležnicu pojedinim novinarima sa kamerama i aparatima. Na njoj piše da će 5.000 vojnika biti poslato u Kolumbiju. To zaista tera na razmišljanje pogotovo zbog otvorenih poziva za direktnu intervenciju u Venecueli iz susednih zemalja… koji se mogu čuti iz SAD i više drugih zemalja”, rekao je Lavrov, prenosi Tas.

Lavrov: SAD otvoreno pozivaju na intervenciju u Venecueli
Foto: Tanjug/AP Photo/ Evan Vucci

U beležnici koju je Bolton držao u ruci tokom konferencije za štampu posvećenoj Venecueli, stajala je i rečenica “5.000 vojnika u Kolumbiju”, ali je on nije izgovorio.

Bolton je beležnicu držao tako da se ta rečenica videla dok je u ponedeljak u Beloj kući saopštavao da SAD uvode sankcije venecuelanskoj naftnoj kompaniji u državnom vlasništvu, prenosi AP.

Tokom te pres konferencije nisu pomenuti nikakvi planovi u vezi sa trupama u Kolumbiji, koja se graniči sa Venecuelom.

Ipak, foto-reporter Asošijeted presa i predstavnici drugih prisutnih medija fotografisali su pomenutu rečenicu, koja se mogla videti među Boltonovim beleškama.

Pentagon nije objavio nikakve planove o slanju snaga SAD u Kolumbiju. Ministri odbrane i spoljnih poslova Kolumbije demantovali su ove navode.

Venecuela se našla u novoj političkoj krizi otkada se Huan Gvaido, lider opozicije u toj državi, proglasio za tehničkog predsednika u sredu.

Advertisements

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro poručio je, nakon što je više evropskih i latinoameričkih zemalja podržalo Gvaida, da je ovo pokušaj državnog udara u režiji SAD.

Izvor: RTS