Rama i Haradinaj: Ujedinjenje ekonomija Kosova i Albanije, ukidanje carina, ukidanje rominga…

Rama i Haradinaj: Ujedinjenje ekonomija Kosova i Albanije, ukidanje carina, ukidanje rominga…

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je danas u Peći da očekuje “ujedinjenje ekonomija” Kosova i Albanije.

Rama i Haradinaj: Ujedinjenje ekonomija Kosova i Albanije, ukidanje carina, ukidanje rominga...
Screenshot

Haradinaj je otvarajući zajedničku sednicu sa Vladom Albanije rekao da uveren je da će potpisivanjem devet sporazuma i protokola Prištine i Tirane dovesti da u bliskoj budućnosti “naše dve ekonomije budu ujedinjene”, prenela je prištinska agencija “Kosovapress”.

Haradinaj je rekao da zna da građani Kosova i Albanije očekuju više od, kako je rekao, “dve vlade”, te da će one nastaviti da sarađuju, rade i suočavaju se sa mnogim izazovima.

“Danas je Kosovo tačka za kontakt sa EU, SSP i istovremeno ispunjava sve kriterijume za liberalizaciju viza i očekuje da Evropska unija to ispoštuje”, rekao je Haradinaj.

Inače, ovo je peti zajednički sastanak obe vlade. Prvi put su održali zajednički sastanak u Prizrenu 2014. godine, a godinu dana kasnije, u Tirani, održan je drugi sastanak. Treći sastanak u Prištini, a prošle godine održan je u gradu Korca u Albaniji.

Najavljeno je da će posle sednice biti potisano više sporazuma koji će se odnositi na uklanjanje carinskih barijera između Prištine i Tirane i ukidanje rominga, u okolnostima u kojima je vlada u Prištini upravo prekršila CEFTA, sporazum o slobodnoj trgovini, povećavši duplo takse na robu iz Srbije.

Takse treba da budu 100 odsto na severu Kosova i nula odsto na jugu, rekao je danas albanski premijer Edi Rama u Peći, gde se održava zajednička sednica albanske i vlade u Pristini.

Nula tarifa i nula tarifne barijere između Albanije i Kosova, za prvih šest meseci, objasnio je Rama.

“Danas je dan da uspostavimo 100 odsto tarifu na severu Kosova i 0 odsto tarifu na jugu”, rekao je Rama, prenosi Lajmi.

“Drugo, od 1. januara Kosovu moramo omogućiti tranzit u luci Drač, a u narednom periodu i pristup carinskoj uniji. Ko smatra da je to pretnja, bilo u Beogradu ili Briselu, može doći, a mi ćemo objasniti da nije”, rekao je Rama.

Albanski premijer, čija je vlada prošle nedelje saopštila da je protiv uvođenja povećanog poreza od 100 odsto na robu iz Srbije, danas je precizirao stav kad je reč o prometu između takozvanog Kosova i Albanije.

Rama je na zajedničkoj sednici kosovske vlade i Vlade Albanije u Peći rekao da je uspostavljanje povećane carine za 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, iracionalna, ali razumljiva politička odluka u odgovor na nepravdu koju Srbija čini Prištini, često i uz podršku drugih evropskih zemalja.

Uz podršku povećanju poreske stope za 100 odsto na proizvode iz Srbije, Rama je rekao da će vrlo brzo Priština i Tirana imati, kako je rekao, “nultu poresku stopu” i potpuno objedinjene carinske poslove, prenela je Koha.

“Danas je vreme za postavljanje 100 odsto tarifa na severu i nulte tarife na jugu Kosova”, rekao je Rama.

Rama pozvao je Prištinu i Tiranu da uspostave zajednički fond za spoljnopolitičko funkcionisanje, koji bi pomogao integraciji dvije zemlje u Evropsku uniju do 2025. godine.

RAMA RAZOČARAN ODNOSOM EU PREMA TZV. KOSOVU

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da je razočaran pristupom Evropske unije prema kosovskoj nezavisnosti i slobodnom kretanju građana.

Rama je na petoj zajedničoj sednici tzv, kosovske vlade i Vlade Albanije rekao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključ regionalne stabilnosti.

“Za Albaniju, Kosovo je nezavisna, suverena, demokratska država, a normalizcija odnosa je od suštinske važnosti za regionalnu stbilnost, rekao je Rama, prenosi albanske tv Topčanel.

Šef albanske vlade dodao je da “međunarodno pravo ne poznaje polu-države i ne poznaje polu-ljude”, istakavši da je zbog toga, kako je rekao “razočaran pristupom EU prema nezavisnosti samoproklamovanog Kosova i slobodi kretanja građana”.

Ocenio je da je glasanje u Generalnoj skupštini Interpola bilo obeshrabrujuće i da je propuštena prilika da ta međunarodna policijska organizacija dobije još jednog partnera u regionu.

Vlada Albanije ranije se izjasnila da je protiv odluke privremenih institucija u Prištini o povećanju poreza za 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

PROTESTI I ZASTAVEIstovremeno sa početkom sednice, ispred hotela u Peći gde je sednica, protestvovale su porodice ubijenih Albanaca u Kumanovu, maja 2015.

Prištinski mediji izveštavaju da je Peć ukrašena zastavama Albanije i Kosova, koje su ostavljene povodom ove sednice, ali i predstojeg obeležavanja Dana albanske zastave, koje će u sredu biti organizovano.

Izvor: Novosti