Rašković Ivić u pismu Vučiću: Otkažite prisustvo proslavi u Parizu, pokažite da Srbija ne pristaje na ucene i reviziju istorije

Poslanica Sanda Rašković Ivić uputila je večeras otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kom ga poziva da otkaže prisustvo u Parizu na obeležavanju godišnjice završetka Prvog svetskog rata i tako pokaže da Srbija ne pristaje na ucene i reviziju istorije.

Screenshot

“To nije proslava pobede za koju su ginuli naši preci”, navela je Rašković Ivić u pismu u kom je napisala da mu se obraća kao građanka, dugogodišnja poslanica, ambasadorka Srbije i kao ćerka akademika Jovana Raškovića.

Ona je istkla da je u Parizu celom Srpstvu i Srbiji učinjeno poniženje stavljanjem zastave tzv. Kosova pod lukove crkve Notr Dam, zajedno sa zastavama zemalja pobednica u Velikom ratu.

“Notr Dam je crkva s čijih su tornjeva zvonila zvona 1389. godine slaveći pobedu hrišćanskog srpskog naroda nad Turcima na Kosovu Polju. Možda tu bitku i nismo dobili, ali nas je ona uspravila i dala smisao našoj nadi i veri u slobodu”, napisala je Rašković Ivić.

Ona je kazala da su nekoliko vekova od boja na Kosovu, već kao istorijski narod i suverena zemlja prisutna na mapi sveta, Srbi izvojevali prve savezničke pobede u Velikom ratu na Ceru i na Kolubari.

“Srbija je izgubila trećinu muškog stanovništva u Velikom ratu. Posle junačkog proboja Solunskog fronta srpski vojnik je u nezaustavljivom jurišu oslobađao svoju zemlju i odlučujuće doprineo pobedi nad Nemcima, Mađarima, Austrijancima, Bugarima i drugima”, podsetila je ona.

U pismu se osvrnula i na gest fudbalera Nemanje Matića koji je odbio da na svom dresu nosi bulku koja je u Velikoj Britaniji simbol sećanja na poginule u Velikom ratu.

“Za njega je, kako je rekao, simbol sećanja na bombardovanje njegovog sela 1999. godine i stradanje njegovog srpskog naroda, ne osporavajući britanske žrtve u ratu i sećanje na njih. Ovaj sportista je učinio patriotski gest koji se može meriti sa herojstvom naših predaka u Velikom ratu”, navela je Rašković Ivić.

Shvatajući sve dileme pred kojima se predsednik Srbije nalazi, sa kojima se, kako kaže, i sama u svom dugogodišnjem političkom iskustvu suočvala, ona je navela da očekuje od Vučića da otkaže prisustvo na proslavi u Parizu i tako pokaže da Srbija ne pristaje na ucene i reviziju istorije.

Beta