RHMZ upozorava: Od petka jako zahlađenje, kiša i sneg

RHMZ upozorava da u petak i za dane vikenda predstoji jako zahlađenje

Kako se navodi u upozorenju na sajtu RHMZ-a, u subotu će u većini mesta biti ledeni dan, a u nedelju umeren i jak jutarnji mraz sa temperaturom ponegde i ispod minus 10 °C.

U Srbiji će u petak biti pretežno oblačno i hladnije sa kišom, na planinama sa snegom uz stvaranje snežnih nanosa zbog jakog olujnog i severnog vetra, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Sutra uveče i u toku noći kiša će preći u sneg i u nižim predelima centralne, istočne i južne Srbije uz stvaranje snežnog pokrivača, dok se na severu i zapadu očekuje prestanak padavina i postepeno razvedravanje.

Duvaće umeren i jak vetar, severni, uveče i u toku noći u Vojvodini, istočnoj Srbiji i na planinama sa udarima olujne jačine. Najniža temperatura kretaće se od minus četiri do pet stepeni Celzijusovih, a najviša od četiri do 11 stepeni, dok će posle podne, uveče i u toku noći biti u osetnijem padu.

U Beogradu će petak biti oblačno i hladnije povremeno sa kišom. Duvaće umeren, severozapadni vetar. Najniža temperatura biće oko pet stepeni a najviša oko osam. Uveče i u toku noći biće promenljivo oblačno uz nagli pad temperature i jak severoistočni vetar, u pojedinim delovima grada s kratkotrajnim snegom.

U Srbiji se za dane vikenda očekuje naglo zahlađenje. U subotu će biti hladno i vetrovito, u većini mesta ledeni dan. Na severu Srbije biće pretežno sunčano, a u ostalim krajevima ujutro i pre podne umereno do potpuno oblačno, povremeno sa snegom uz manje povećanje visine snežnog pokrivača. Posle podne i uveče očekuje se prestanak padavina i postepeno razvedravanje. Duvaće jak vetar, na planinama i u Vojvodini i olujni, severni i severoistočni, koji će posle podne biti u slabljenju.

U nedelju ujutro biće umeren i jak mraz, u toku dana pretežno sunčano i hladno. Uveče i u toku noći očekuje se umereno naoblačenje, ponegde sa kratkotrajnim snegom.

Naredne sedmice biće malo do umereno oblačno i uglavnom suvo uz slabljenje jutarnjeg mraza i sa dnevnom temperaturom koja će početkom nedelje biti oko prosečnih vrednosti za poslednju dekadu februara, a od srede ponovo oko ili iznad 10 stepeni Celzijusovih.

U Beogradu će naredne sedmice biti slično vreme.

Biometeorološka prognoza za Srbiju za petak, 22. februar 2019: 

Biometeorološke prilike imaće nepovolјan uticaj na sve hronične bolesnike, a poseban oprez savetuje se osobama sa povišenim krvnim pritiskom. Očekivane meteoropatske reakcije su reumatski bolovi, glavobolјa i nervoza.

Usled niskih temperatura, jakog vetra i snega u pojedinim delovima Srbije za dane vikenda na snazi će biti žuti i narandžasti meteo-alarm.

Narandžasti meteo-alarm označava opasne vremenske prilike. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i pratiti savete koje daju nadležne državne službe. 

Žuti meteo-alarm znači potencijalno opasno vreme. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima i ne preduzimati nepotrebne rizike.

 

IZVOR: B92, BETA