SAD prete: Razočarani smo stavom VMRO-DPMNE; MICOSKI: Poštujemo referendum!

SAD prete: Razočarani smo stavom VMRO-DPMNE; MICOSKI: Poštujemo referendum!

Pomoćnik državnog sekretara SAD Ves Mičel je istakao da su SAD razočarane stavom VMRO-DPMNE kako prema nedavno održanom referendumu o tom pitanju, tako i u vezi s koracima u Sobranju ka promeni Ustava.

SAD prete: Razočarani smo stavom VMRO-DPMNE; MICOSKI: Poštujemo referendum!
Screenshot

“Od sticanja nezavisnosti Makedonije, građani svih zajednica i stranaka, uključujući i Vašu stranku, snažno podržavaju pristupanje države NATO-u i EU. Sada je trenutak kada Sobranje treba da preduzme ključni korak. Podstičemo vas da kreirate prostor, u javnosti i privatno, kako bi poslanici iz vaše koalicije odlučili kako će glasati u vezi s ustavnim izmenama, oslobođeni pretnje, osvete ili drugih vrsta pritisaka”, naveo je Mičel u poruci lideru VMRO-DPMNE.

Funkcioner američkog Stejt departmenta naglašava da je ovo istorijski trenutak za Makedoniju, trenutak koji zahteva hrabro liderstvo.

“Kao pravi prijatelji, podstićemo Vas da ostavite po strani partijske interese, u cilju unapređenja zajedničkih strateških interesa i obezbeđivanju svetlije budućnost za Vaše sugrađane u evropskoj porodici naroda”, zaključio je Mičel u pismi Mickoskom.

Screenshot

Hristijan Mickoski je odgovorio pomoćniku američkog državnom sekretaru Vesu Mičelu, da je Prespanski sporazum za tu stranku neprihvatljiv.

Mickoski u opširnom odgovoru na tri stranice objašnjava Mičelu da je Prespanski sporazum štetan za nacionalni interes i za interese države, te da je kao takav neprihvatljiv za VMRO-DPMNE i za većinu građana Makedonije, što su je pokazano i na nedavno održanom referendumu.

“Ne mogu da shvatim kako ovaj sporazm može da doprinese miru i bezbednosti ukoliko njega odbacuje većina makedonskih građana i ukoliko se ovim sporazumom poništavaju sva stećena prava Republike Makedonije kao nezavisne države”, naveo je Mickoski, preneli su makedonski međi.

Mickoski u pismu Mičelu kaže da je delovanje njegove stranke u Sobranju usklađeno sa stavovima o neprihvatanju sporazuma o čemu, kako je naveo, postoji jednoglasna saglasnost poslaničke grupe VMRO-DPMNE, a takođe je, kaže, usklađena i sa rezultatima referenduma i odlukom makedonskih građana.

„I mogu da vas uverim da, ukoliko postoje određene informacije o pretnjama ili bilo kakvim pokušajima za uticaj prilikom donošenja odluke od strane poslanika VMRO-DPMNE, to sigurno nije iz redova moje stranke. Ja ne prihvatam takav način rada i isti osuđujem“, poručio je, između ostalog, Mickoski.

Poslanici opozicionog VMRO-DPMNE i koalicije “Za bolju Makedoniju” danas su odlučili da prekinu učešće u parlamentarnoj debati o ustavnim promenama u skladu sa Prespanskim sporazumom o novom imenu Makedonije, prenosi makedonski portal A1.

Oni su to odluku doneli, kako se navodi, jer smatraju da je u debati koja je počela u ponedeljak sve već rečeno i da je jasno da je Prespanski sporazum prktično već odbačen na nedavno održanom referendumu.

Apelovali su na poslanike vladajuće većine da odustanu od dalje skupštinske rasprave i da pristupe proceduri glasanja o vladinom predlogu o ustavnim promenama.

Poručili su da oni neće glasati u parlamentarnoj proceduri o otpočinjanju postupka ustavnih izmena.

O svom stavu su upoznali rukovodstvo VMRO-DPMNE i jednoglasno potvrdili svoj raniji stav da su jednoglasno protiv ustavnih promena i Prespanskog sporazuma.

Advertisements

Izvor: Balkanska, Agencije