SAOPŠTENJE ZA JAVNOST GRUPE GRAĐANA, NVO I SLOBODNIH UMJETNIKA IZ BUDVE

Zato vas molimo da stranačku politiku ovoga puta ostavite po strani i stavite kulturu na prvo mjesto, naš grad i sve građane koji ovdje žive. Jer jedina ispravna politika je kada pokažete odgovornost i zrelost i umijeće procjenite trenutak. A taj trenutak je sada i ovdje.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST GRUPE GRAĐANA, NVO I SLOBODNIH UMJETNIKA IZ BUDVE:

Mi građani Budve koji se bavimo kulturom i promišljamo kulturu, i koji smo odabrali da kultura postane način života, bilo kao slobodni umjetnici, kroz NVO sektor ili građanski aktivizam ovim putem dajemo PUNU podršku odbornicima SVIH  političkih partija i lokalnom parlamentu da usvoje Strateški plan razvoja kulture grada Budve do 2028.godine.

Kao svjesni i savjesni građani, znamo da politika prlja svaki segment života, ali takođe – kao ljudi koji se ponašaju odgovorno prema svom gradu, znamo da je usvajanje ovog dokumenta za pojedine i političko pitanje.

Zato vas molimo da stranačku politiku ovoga puta ostavite po strani i stavite kulturu na prvo mjesto, naš grad i sve građane koji ovdje žive. Jer jedina ispravna politika je kada pokažete odgovornost i zrelost i umijeće procjenite trenutak. A taj trenutak je sada i ovdje.

Mi smo dobili istorijsku šansu da naš grad transformišemo, da iskoristimo sve njegove ljudske potencijale, da vežemo prošlost i sadašnjost, da stvaramo nove vrijednosti i da ostavimo makar jedan kamen u istoriji dugoj preko 2,5 milenijuma koji će se zvati po nama, po svima nama koji smo na neki način uzidali sebe u ovaj proces.

Na vama je da taj trud potvrdite, učvrstite i stvorite temelj za novo vrijeme koje je pred nama. Strateški plan razvoja kulture grada Budve je osnovni preduslov da naš grad preda aplikacionu knjigu BID Book kao finalista prestižnog takmičenja za titulu Evropske prijestonice kulture 2028.

Titula Evropske prijestonice kulture ne znači da ćemo 2028.godine odgledati par predstava i uživati nekoliko minuta u laserskom i hologramskom šou programu. Ona znači da ćemo narednih 5 godina krenuti u proces transforamacije našeg grada, u uobličavanje nove destinacije kroz kulturu i kreativne industrije. Evropska prijestonica kulture ne znači da će samo Budva postati vidljiva, ona je važna i za sveukupnu poziciju Crne Gore u procesu evropskih integracija jer pokazuje da sazrijevamo kao društvo i da možemo da upravljamo jednim tako složenim i zahtijevnim procesom.

Zato vam se svima i obraćamo na ovaj način, jer želimo da shvatite i razumijete da nam je ovo pitanje značajno i zašto smo se odlučili na ovakav vid javnog obraćanja.  Mi smo uradili sve što je do nas da ova lijepa priča uspije – sada je vaš red.

 

U ime grupe građana,

Advertisements

Ivan Ivanović

NVO Centar za kulturnu diplomatiju

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *