Sastanak sa Vučićem i ispunjenje zahteva ili štrajk

Ukoliko kabinet premijerke Ane Brnabić ne omogući obećani sastanak sa predsednikom Vučićem ili ispunjenje ranije utvrđenih zahteva, od ponedeljka ću po treći put stupiti u štrajk glađu, objašnjava za Danas Maja Pavlović, vlasnica Kanala 9.

Na ovako drastične korake, direktorka lokalne televizije iz Novog Sada odlučila se tri meseca nakon tronedeljnog štrajka glađu i obećanja premijerke Brnabić da će država pomoći u rešavanju pravnih i finansijskih problema zbog kojih se Kanala 9 našao pred gašenjem.

Pavlović je u prethodnom periodu bila u stalnom kontaktu sa kabinetom premijerke, kako nam je sama rekla, ali do ispunjenja zahteva koje je postavila još uvek nije došlo, zbog čega se odlučila da alarmira javnost.

– Ja sam imala strpljenja da rešimo sve na miran način i u dogovoru ali problem je što nas finansijski iscrpljuju. Nemam više finansijskih uslova da čekam rešenje i želim i svojim zaposlenima i građanima da objasnim šta se dešava. Ako budem morala da ugasim televiziju, to makar neće biti u tišini, navela je Pavlović.

Ona je objasnila da je, od nekoliko glavnih zahteva koje je uputila vlastima pre tri meseca, država ispunila samo jedan i to delimično.

– Poreska uprava donela je zaključak da nam je 300.000 dinara nepravedno naplaćeno i razdužili su osnovu, ali ni tu nam nisu vraćene kamate za tri godine. Drugi zahtev, koji se odnosio na naknade i dugove koje su nam nametnuli SOKOJ i OFPS, opet nije rešen, a novac nije vraćen iako nam je to obećala Olivera Zekić, jer je ona posredovala kao članica Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ističe direktorka Kanala 9.

Advertisements

Pavlović kaže da su se iz kabineta Brnabić, navodno, obraćali i sudovima sa upitima o stanju sporova zbog kojih je televizija u dugovima ali da nikakvog pomaka nema.

– Neka donesu presude već jednom, neka nam kažu – ako smo u pravu, da možemo da nastavimo da radimo, ako nismo u pravu da zatvorimo televiziju i završimo sa tim, ali dok ne iskoristim sva sredstva ja neću odustati. Mi ne tražimo nikakve ustupke, nismo ni na jednoj strani, mi smo poligon za različita mišljenja i sve one koji se bore za neku političku opciju, naglasila je Pavlović.

Signal isključivan zbog duga

Maja Pavlović štrajkovala je glađu maja prošle i ove godine. Prošle godine štrajk je završen nakon što je Javno preduzeće „Emisiona tehnika i veze“ (ETV) uključilo signal Kanala 9, koji je prethodno isključen zbog duga prema ovom preduzeću. Pavlović je ove godine iznela deset zahteva i tražila da četiri budu ispunjena kako bi prekinula štrajk glađu. Štrajk je prekinut posle javnog sastanka sa premijerkom. Brnabić je tada rekla da će dati sve od sebe da pomogne Maji Pavlović, ali da sve treba da bude u skladu sa zakonom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *