Opozicione stranke: Konačna odluka o bojkotu izbora najkasnije u drugoj polovini septembra

U ovom trenutku ne postoje uslovi za slobodne i poštene izbore niti slobodnih medija. Ostalo je malo vremena da se ti uslovi ispune i praktično na bojkot poziva vlast, odnosno vlast će biti odgovorna ako ne bude izbora ili budu izbori koji to zapravo nisu. Zajednički stav je da nije bilo nikakvih pomaka od zahteva koji su zatraženi u decembru, kao ni ispunjenje zahteva potpisnika Sporazuma s narodom,  u koji je implementiran i ovaj zahtev iz decembra, rekao je danas Janko Veselinović, jedan od lidera Saveza za Srbiju nakon sastanka političkih stranaka na kojem se razgovaralo o bojkotu ili izlasku na izbore.

O ovome je, kako je naveo, izraženo puno jedinstvo opozicionih stranaka, pokreta i  saveza oko jedne stvari. Današnjem sastanku, naveo je Veselinović, prisustvovali su svi pozvani izuzev Mađarskog pokreta koji je najavio da će prisustvovati narednim dogovorima. Učestvovali su predstavnici stranaka okupljenih u Savezu za Srbiju, Pokreta slobodnih građana, Demokratske stranke Srbije, Nove stranke, Socijaldemokratske stranke, Lokalnog fronta, Ne davimo Beograd, Stranke moderne Srbije, predstavnici pokreta “Jedan od pet miliona”, Zajednice vojvođanskih Mađara i Građanske platforme.

Veselinović je podsetio da se u zahtevima opozicije vlastima ostavlja rok  šest do devet meseci pre izbora za stvaranje izbornih uslova i konstatovao da je ostalo malo vremena da to bude i učinjeno.

„Već smo probili rok od devet meseci, a približavamo se roku od šest. Od danas do septembra je ostalo malo vremena…“, naveo je Veselinović.

Kako je precizirao odgovarajući na novinarsko pitanje, poslednji rok da bude doneta odluka o bojkotu izbora je druga polovina septembra.

Naredni sastanak predstavnika opozicionih stranaka biće, kako je najavio, održan nakon narednog vikenda, kada će biti poznato da li će okrugli sto o izbornim uslovima u organizaciji Fondacije za otvoreno društvo „iznedriti neku konstruktivnost“, rekao je Veselinović iznoseći pretpostavku da će taj okrugli sto biti održan u petak ili subotu.

„Taj pomak ne vidimo“, naveo je on.

Kako je rekao, učesnici današnjeg sastanka su jedinstveno podržali proteste „Jedan od pet miliona“, jer je pritisak na vlast jedina mogućnost da se dođe do slobodnih izbora.

Opozicija je, kako je naveo, stava da bi javnost trebalo da bude obaveštena o svim dogovorima ili razgovorima, a „neki smatraju da bi svi trebalo da budu otvoreno za javnost, jer bi građani mogli da vide ko fingira dogovor”.

Na pitanje zašto današnji sastanak nije bio javan, Veselinović nije dao konkretan odgovor, ali je naveo da su sve stranke koje su pozvane mogle da upute pozive medijima i da nigde nije naznačeno da je u pitanju sastanak zatvoren za javnost.

Već nedeljama deo opozicije navodi mogućnost bojkota izbora zbog, kako tvrde, „nefer i nedemokratskih izbornih uslova“.

Izlazak na izbore isključivo pod fer izbornim uslovima  deo je „Sporazuma s narodom“ koji je opozicija sastavila još u februaru ove godine. Sporazum je, inače, nastao na osnovu dokumenta o zajedničkim uslovima za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora koji je deo opozicije usvojio u decembru prošle godine.

U junu je Stručni tim za dijalog s predstavnicima vlasti predstavio zahteve i preporuke u oblasti slobode medija i regularnosti izbora. Njihovim ispunjenjem bi se, kako je tada navedeno, u narednih šest meseci mogli stvoriti minimalni uslovi za fer i slobodne izbore.

Na najave bojkota reagovao je predsednik Aleksandar Vučić sredinom prošlog meseca kada je rekao da ga „nije briga“ za to, ali je najavio da će premijerka Ana Brnabić pozvati predstavnike Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a da dođu u Srbiju pred izbore, da provere biračke spiskove i da li vlast „nešto krade“.

Međutim, iako je predsednik tada najavio dolazak Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), praktično kao čin dobre volje, u pitanju je obaveza Srbije, a iz kancelarije OEBS-a za Insajder odgovaraju da su već četiri puta posetili Srbiju jer je ona deo projekta  „Podrška izborima na Zapadnom Balkanu“, kao i da je njihov ponovni dolazak pred izbore već u planu.

Iako je nakon Vučićeve izjave da ga „nije briga“ za bojkot izbora izgledalo da je dijalog malo izvestan, ipak je, prošle nedelje, došlo do konkretnih pomaka kada je u organizaciji Fondacije za otvoreno društvo i Fakulteta političkih nauka organizovan sastanak predstavnika vlasti i dela opozicije.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici civilnog sektora – osim Milana Antonijevića i predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht i Bojan Klačar iz CeSID-a, a održan je na FPN-u jer se i civilni sektor i Fakultet bave proučavanjem izbornog sistema, što je, kako je naveo Antonijević tada, dovoljan legitimitet da se na ovakav način organizuje otvoren razgovor o svim temema, važnim za izbore.

Razgovori o izbornim uslovima kao jasan dokaz demokratije?

Nakon održanog razgovora nijedan od učesnika nije davao izjave za medije što je bio zahtev organizatora da se u atmosferi bez novinara otvoreno govori. Ipak, iako se dogovor poštovao neposredno posle sastanka, ubrzo su usledili komentari i od predstavnika vlasti, ali i opozicije.

Tako je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao za medije da je sastanak održan iza zatvorenih vrata „upravo kako bi se izbeglo prikupljanje političkih poena“, kao i da se „kada se razgovori otvore za javnost izgubi i minimalni deo kostruktivnosti i pristojnosti“.

Međutim, pet dana nakon što je održan sastanak , a koji je zbog činjenice da je bio zatvoren za javnost izazvao različite polemike u javnosti, Đilas je poručio da on ipak „neće učestvovati na sledećim sastancima ukoliko ne budu javni“, a o tome je i pismeno obavestio Milana Antonijevića.

S druge strane, ministru unutrašnjih poslova i predsedniku Gradskog odbora Srpske napredne stranke Nebojši Stefanoviću ovi razgovori opozicije i vlasti samo su „jasan dokaz demokratije“, dodajući ipak da se njegov stav prema delu opozicije sa kojom je razgovarao nije promenio. Premijerka Srbije Ana Brnabić, navela je i da nije bilo pritisaka na SNS da se održi sastanak sa opozicijom, kao i da je ta stranka uvek bila spremna na dijalog.

„Nadam se da neću morati da idem na taj sastanak. Ali, ako moram, ići ću“, rekla je tad premijerka.

Jedan od organizatora sastanka Milan Antonijević, najavio je da će se u avgustu nastaviti razgovori vlasti i opozicije, ističući da inicijativa za razgovor nije došla sa strane, iz međunarodne zajednice, već je to „unutrašnji proces“.

Advertisements

Fond za otvoreno društvo i Fakultet političkih nauka (FPN) u Beogradu najavili su da će nastaviti da organizuju sastanke predstavnika vlasti i opozicije o izborima a da će teme narednih razgovora biti finansiranje kampanje, pristup medijima, birački spisak i izborna administracija, kao i obezbeđivanje biračkog prava svim građanima.

Izvor: Insajder

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *