Sedamnaesti protest „1 od 5 miliona“: Pobeda iz 2000. godine bila kratkog veka

Sedamnaesti protest „Jedan od pet miliona“ počeo je na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, protesna šetnja kretaće se do zgrade Vlade.

Okupljeni gradjani nose zastave Srbije i transparente među kojima su i „Filozofski – istorija“, „Pošta – poštarima, stranke – političarima“, „Ne trebaju nam PUPS-ovci, trebaju nam stručnjaci“.

Potpisuje se peticija Vojnog sindikata Srbije, kojom se traži „poništavanje Vulinovih nezakonitih akta“.

Među okupljenim građanima su i lider pokreta Dveri Boško Obradović i lider Narodne stranke Vuk Jeremić.

Pobeda iz 2000. godine bila kratkog veka

Glumac Branislav Lečić ponovio je da demonstranti traže ostavke Aleksandra Vučića, Ane Brnabić i Maje Gojković, kao i rukovodstva RTS i REM, a zatim stvaranje uslova za fer i slobodne izbore. U suprotnom, sledi protest 13. aprila u Beogradu, poručio je Lečić.

Okupljenima se obratio istoričar Čedomir Antić. On je rekao rekao je da mu je čast što je na mestu na kome se „već 150 godina brani demokratija“.

„Pitaju nas za šta se borimo, navodno niko ne primećuje šta je to loše, mi kažemo borimo se za demokratiju“, istakao je Antić.

„Demokratija je unutrašnja sloboda, može neko biti lično srećan koliko god želi, ako nisu srećni ljudi do njega, ako građani nemaju slobodu da odlučuju o svojoj sudbini, ako sreća nije sreća onih oko nas, onda naša sreća nije lični zabran, već je sebičnost i nije dugog veka“, poručio je Antić.

On rekao da je da je pobeda iz 2000. godine bila kratkoveka.

Nećemo građanski rat zbog jednog čudaka, već ćemo ga oterati mirno, rekao je Antić i dodao da više stotina hiljada građana Srbije protestuje u više od sto gradova i da će se izboriti za demokratiju.

Sedamnaesti protest „1 od 5 miliona“: Pobeda iz 2000. godine bila kratkog veka
Foto: Tviter/DS

Ispred RTS -a

U Takovskoj se povorka zaustavila ispred zgrade Radio televizije Srbije, gde se „emitovao“ još jedan „Dnevnik slobodne Srbije“ čiji su gosti biti predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović i predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić.

Redari protesta „Jedan od pet miliona“ u Beogradu ogradili su večeras trakom na kojoj piše „Počelo je“ ulaz u zgradu RTS i stepenište koje vodi ka Aberdarevoj ulici.

Na asfaltu je ispisan datum 13. april, za kada je zakazan skup u Beogradu i poruka „Gotov je“.

„13. aprila branimo Ustav i pravo svakog građanina Srbije. Ako vlast misli da može da nas zadrži kordonima policije i isetoviranim kriminalcima, ne poznaje slobodarski duh Beograda i Srbije“, rekao je gost tog Dnevnika, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović.

On je kazao da su do sada građani na protestima već izborili pobede, jer su doveli do smene predsednika opštine Brus Milutina Jeličića i predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića.

„Svaki čovek je bitan 13. aprila, kakvi budemo bili 13. aprila, bićemo doveka“, kazao je Manojlović.

On je podsetio da su u toku izmene Ustava u oblasti pravosudja, kojima se prema njegovim rečima, pravosudje stavlja pod još jaču političku kontrolu.

Predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić kazao je da Beograd 13. aprila treba domaćinski da dočeka gradjane kako bi bio ispraćen „nakaradni režim“.

Pre govora Tamburića, emitovano je obećanje predsednika države Aleksandra Vučića da penzije neće biti smanjivane.

Tamburić je kazao da krađom penzija i urušavanjem stečenih prava, vlast prikriva svoju nesposobnost.

„Veća kazna od otimanja penzija je vlast koja sa pokradenim diplomama uništava i pljačaka ono što su generacije stvarale“, rekao je Tamburović.

„Dnevnik slobodne Srbije“, završen je rečima – „Ne menjajte protest, na pravom ste mestu“, po uzoru na slogan „Ne menjajte kanal, na pravom ste mestu“.

Na vratima RTS-a izlepljena je i slika Aleksandra Vučića sa natpisom gradski odbor SNS, slična onoj koju je ta stranka koristila u izbornoj kampanji.

Ispred Vlade Srbije

Građani su stigli ispred zgrade Vlade Srbije.

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ traže fer i slobodne izbore, slobodne medije šest do devet meseci pre izbora, smenu državnog vrha, kao i razotkrivanje ubistva lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Izvor: Danas/ M. D. M.