Šef Alibaba: Ništa od million radnih mesta u SAD

Šef Alibaba: Ništa od million radnih mesta u SAD

Obećanje kineskog tehnološkog milijardera Džeka Ma da će stvoriti milion novih radnih mesta u SAD je najnovija žrtva trgovinskog rata sa Kinom.

Šef Alibaba privukao je pažnju početkom prošle godine kada se nakon sastanka sa Donaldom Trampom posle njegovog izbora za predsednika SAD ambiciozno obavezao da će stvoriti million radnih mesta u SAD.

Šef Alibaba: Ništa od million radnih mesta u SAD
Foto: Getty images

Međutim, u intervjuu kineskoj zvaničnoj agenciji Singhua, Ma kaže da su talasi novih tarifa koje su nametnuli Vašington i Peking u poslednjih nekoliko meseci podrili taj plan.

“Ovo obećanje je dato na osnovu prijateljske saradnje između Kine i SAD i razumnih bilateralnih trgovinskih odnosa, ali trenutna situacija već je uništila tu osnovu”, rekao je Ma. “Ovo obećanje ne može biti izvršeno.”

Portparol Alibabe, najveće kineske kompanije za e-trgovinu, potvrdio je Maovu izjavu.

Analitičari su već izrazili ozbiljne sumnje u vezi sa obećanjem, koje je Alibaba najavila nakon što su se Tramp i Ma upoznali u Tramp Taueru u Njujorku u januaru 2017. godine.

Kako navode, nejasno obećanje Džeka ma nije zasnovano na investiranju Alibabe u SAD za izgradnju fabrika ili drugih opipljivih ulaganja. Umesto toga, govorio je o stimulisanju trgovine time što će pomagati američkim malim preduzećima prodaju svoje proizvode potrošačima u Kini i drugde u Aziji.

Alibaba je prošle godine održala veliku konferenciju u Detroitu kako bi podstakla američka mala preduzeća i poljoprivrednike da svoje proizvode plasiraju kineskim potrošačima kroz svoje platforme.

Kompanija nije odmah odgovorila na zahtev za informacije o tome koliko američkih radnih mesta su ti napori stvorili do sada.

Advertisements

Izvor: B92