DETALJI SAMITA U BRISELU Evo kakve loše vesti spremaju za Rusiju

Evropski lideri postigli su dogovor na samitu u Briselu o embargu na uvoz ruske nafte brodovima do kraja godine, u okviru sankcija protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, objavio je nešto pre ponoći da je na sastanku u Briselu postignut dogovor o zabrani uvoza ruske nafte.

“Ovo se odmah odnosi na više od dve trećine uzvoza nafte iz Rusije, čime se prekida značajan izvor finansiranja ruske vojne mašinerije”, napisao je Mišel na Tviteru.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, pozdravila je dogovor Evropskog saveta o sankcijama za rusku naftu.

“Ovo će do kraja godine efektivno prekinuti oko 90 procenata uvoza nafte iz Rusije u EU”, napisala je Lajen noćas na Tviteru.

Mišel je naveo da će se pristisak na Rusiju nastaviti do završetak rata u Ukrajini.

On navodi da šesti paket EU sankcija uključuje i ukidanje swift transakcija sa najvećom ruskom Sberbankom, zabranu emitovanja programa još tri medija u državnom ruskom vlasništvu i sankcionisanje osoba odgovornih za ratne zločine u Ukrajini.

Dve trećine ruske nafte EU uvozi tankerima a jednu trećinu naftovodom Družba. Embargo će se odnositi na 90 odsto celokupne količine nafte iz Rusije u trenutku kada Poljska i Nemačka, koje su takođe priključene na naftovod, prestanu da kupuju taj energent iz Rusije do kraja godine, navodi Rojters.

Advertisements

Preostalih 10 procenata ruske nafte trenutno je izuzeto iz embarga kako bi se omogućilo da naftu dobijaju Mađarska, koja zavisi od naftovoda, kao i Slovačka i Češka.

Za sada, kako piše britanska agencija, nije poznato kako će državama članicama EU koje dobijaju naftu tankerima biti kompenzovani povećani troškovi, u poređenju s onim državama koje će zadržati uvoz nafte naftovodom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *