Sindikat penzionera: Šta je sa otetih milijardu evra?

Za mesec do mesec i po dana biće ukinut Zakona o smanjenju penzija, najavio je predsednik Aleksandar Vučić koji je dodao i da će penzije od oktobra biti povećane. Iz Sindikata penzionera Srbije uzvraćaju da takva obećanja služe da se zaboravi da je penzionerima oteto milijardu evra.

Za penzionere, koji od 2015. godine primaju umanjanjene penzije stiže novo obećanje. Predsednik Aleksandar Vučić je najavio da će penzije biti povećane od oktobra ove godine i da će Zakon o smanjenju penzija biti ukinut u narednih “mesec do mesec i po dana”.

U Sindikatu penzionera Srbije ne veruju u takve najave, uz obrazloženje da povećanja od 5.000 do 9.000 dinara nisu realna, jer im je, kako tvrde, država nepravedno uzela skoro milijardu evra.

U poslednje tri i po godine, mera smanjenja penzija pogodila je oko 700.000 penzionera širom Srbije. Tako su primanja između 25.000 i 40.000 dinara umanjena za 22 odsto, dok je iznos penzije veći od 40.000 dinara umanjen za 25 odsto.

Da građani trećeg doba nisu zaboravljeni i da u Srbiji treba da se najadu lepšoj budućnosti, uverio ih je predsednik Vučić, tokom posete Gerontološkog centra na Bežanijskoj kosi.

Foto: Screenshot/ N1

“Ja sam došao da vam dam vest da imamo dovoljno novca i da ne moramo da idemo na rebalans budžeta, da već od oktobra idu uvećane penzije. Znači već 10. novembra dobićete veće penzije”, obećao je predsednik.

A koliko veće? Računica predsedika pokazuje da bi oni penzioneri koji su imali primanja 90.000 ubuduće trebalo da dobiju uvećanje od 9.000 dinara, oni koji su imali 70.000 trebalo bi da imaju 78.000 dinara, dok bi oni sa nižim primanjima ubuduće trebalo da dobiju nešto manje povećanje.

Takvu računicu Miša Radović iz Udruženja sindikata penzionera, ocenjuje kao nerealnu, jer tvrdi da je država penzionerima uzela mnogo više i da prvo treba to da im vrati.

Miša Radović, Foto: Screenshot/ N1

“Ovo što je najavljeno je priča da bi se zaboravila ona druga priča, a priča je da je oteto skoro milijardu evra od strane penzionera, bez kamate i bez onoga dva puta godišnjeg povećanja, to nije mala cifra. Ja zaista ne mogu da razumem da neko uz ovakvu računicu pokušava da ubedi narod da je to sve u redu”, rekao je Radović.

Premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić već duže vreme najavljuju ukidanje Zakona o privremenom smanjivanju penzija. Sada je i rok za to blizu.

“Mi smo najavili ukidanje Zakona o smanjenju penzija i ukinućemo ga veoma brzo u roku od narednih mesec, meces i po dana najskanije”, rekao je danas Vučić.

Radović ocenjuje da se zakon ukida na isti način na koji usvojen. “To zvuči onako kako je najavljeno, kako je donešen onaj zakon – protivustavan, tako isto to rade na isti način sada sa ukidanjem ovog zakona i nije nemoguće da će to tako biti, ali pitanje je kakve će posledice sve to doneti iza svega toga”, kazao je on.

U Srbiji živi oko milion i 300 hiljada penzionera, a procenjuje se da najčešća penzija niža od 200 evra.

Advertisements

Izvor: N1