СИРИЗА подржава Србизу-Ципрас подржава Алексопулоса?!

Покрет Грка Србиза учествује на предстојећим изборима. У оквиру Руског мањинског савеза, заједно са Српско-руским покретом и Српско-руском партијом Вукови Покрет Грка Србиза ће на парламентарним изборима бити под редним бројем 19, док ће на локалним изборима на нивоу Града Београда бити под редним бројем 12. Подсетимо, РИК је прогласио листу Руског мањинског савеза након одлуке Управног суда који је оценио да листа испуњава критеријуме за учествовање на изборима. РИК је претходно одбио листу овог савеза да би након што је Управни суд поништио решење Kомисиjе о одбиjању проглашења листе Руског мањинског савеза и усвоjио жалбу те листе на одлуку РИK-а ова листа нашла место на на парламентарним и локалним изборима у Београду. 

Српско-грчко пријатељство градило се вековима. Братске везе два народа посебно су засијале светлошћу савезништва у Првом светском рату. Поред Православља, традиционалног пријатељства и поштовања, једна од нити које спајају два народа јесу и истакнути појединци који представљају праву спону у међусобном приближавању Србије и Грчке. Један од људи који је свој углед у Грчкој, знање и професионални кредибилитет ставио на корист и службу Србији је проф. др Христос Алексопулос. Пореклом из Сервије (Србице) у Грчкој која као да је својим именом определила животни пут овом човеку, Алексопулос је, попут свог претка др Панајота Папакостопулоса, оснивача Српског лекарског друштва, дошао у Србију да остане. Грк рођењем Србин животом и делом. Човек којем је Грчка Отаџбина а Србија Кућа-проф. др Христос Алексопулос је човек који данас представља једну од најважнијих карика када је у питању сарадња Срба и Грка.

Др сци.мед. Христос Алексопулос, поред тога што је професор струковних студија медицине има запажен друштвено-политички ангажман и велики допринос промоцији српске културе, историје и традиције у Грчкој. Ових дана је његово име доспело у жижу интересовања због тога што Покрет Грка Србиза, чији је председник, учествује на изборима заједно са Српско-руским покретом и Српско-руском партијом Вукови. Оно што је још више побудило интересовање јесте чињеница да је проф.др Христос Алексопулос близак са бившим грчким премијером Грчке и председником Коалиције радикалне левице познатије као СИРИЗА. Сличности грчке Сиризе и Србизе нису само у имену. О томе а и о пријатељству са Ципрасом, разговарали смо са проф.др Христосом Алексопулосом.

Србиза и Сириза? Какве су сличности у идеолошком и практичном деловању
Покрета Грка Србиза са грчком Сиризом?

-Покрет Грка Србиза основан је 2013.године не у намери да се бори за власт већ да приближи Србију и Грчку. Идеолошка платформа Србизе базира се на корпусу левих идеја које у себи садрже националну компоненту и ми се боримо за јачање Србије и њену што већу сарадњу са Грчком. Историја се не пише данас. Странице српско-грчких односа имају хиљадугодишњу традицију и морамо наставити оно што су наши преци вековима пре нас градили. Ми јесмо политичка опција левице али са родољубивим смером деловања. Продубљивањем братских и православних веза Србије и Грчке може просперирати цео Балкан, не само наше две државе. У идеолошком смислу се може рећи да следимо Сиризу у Грчкој, али у практичном деловању, обзиром да смо ми покрет у Србији прилагодили смо се српској политичкој сцени. Као што видите, ми на ове изборе излазимо заједно са десничарима што је доказ да можемо заједно без идеолошких разлика када је општи интерес у питању.

Ви сте припремили долазак Алексиса Ципраса у Србију 2017.године?

-Другу Ципрасу сам, у нашим разговорима приближио Србију, Србе, српску културу, историју и све оно што чини братски ланац осведоченог пријатељства два народа. Пре његове званичне посете Републици Србији он је био упознат са пријатељством српског народа према грчком и чињеницом да смо одувек били на истој страни током историје. Крф и Солун у Грчкој су света места за сваког Србина и остаће заувек синоним за васкрс српске државе. Сваки наш састанак сам користио да му истакнем значај пријатељства и сарадње два народа што је уродило плодом и друг Ципрас је дошао у дводневну посету крајем јануара 2017.године. Та посета је имала изузетан значај обзиром да је била прва посета једног грчког премијера Београду након седам година.

                                            Проф.др Христос Алексопулос и Алексис Ципрас, ФОТО: Приватна архива

Грчка, иако чланица НАТО-пакта никада није чланство у овом савезу стављала испред пријатељства са Србијом. Не плашећи се за могуће последице Грчка није учествовала у ваздушним нападима на братску Србију 1999.године и тако је остала на правој страни историје. Никада Срби и Грци нису били једни против други  ве  су увек и на сваком месту истицали међусобно истинско пријатељство и заједнички православни идентитет. Наши међусобни контакти су од суштинског значаја. Мој предак Панајот Папакостопулос, лекар и оснивач Српског лекарског друштва ј  један од примера који следим. Грк рођењем а Србин животом. Баш као он, ја се трудим да све што радим буде корисно за Србију и да српски народ што више приближим грчком. Допринос Ципрасовој посети је био скромни чин те мисије.

Обзиром на подршку коју уживате од стране Алексиса Ципраса и идеолошку сличност ваших политика, може ли се рећи да Вам је господин Ципрас ”политички отац?”

-Свако од нас има узора у послу којим се бави. Као што лекари имају узоре од којих уче и чије стазе успеха прати, тако и  политичари имају људе који су им помогли да се идеолошки профилишу. Друг Ципрас у том  смислу јесте мој ”политички отац” и доста је утицао на мој политички развој. Наше пријатељство је један од начина да Србију приближим грчком народу кроз грчке институције и кроз грчку владу као носиоца извршне власти у Грчкој а на чијем челу је Ципрас био. Моја мисија је да Грчка боље упозна Србију.

Интервју проф.др Христоса Алексопулоса за Minority News 2014.године

Баш као што сам у интервјуу из 2014.године када сам био Председник Националног савета грчке националне мањине рекао да се грцима у Србији поље интересовања у свим сегментима подудара са интересовањима и погледима Републике Србије тако мислим и данас. Моја мисија приближавања српског језика, културе и историје грцима има континуитет.

Титов унук на Хиландару?

-Хиландар је још од времена великог жупана Стефана Немање и његовог сина Светог Саве па до данашњих дана, духовни центар српског народа и православља. Али и свакога ко истински жели да посети ово свето место које је српско парче неба на грчкој земљи. Јошка Броз, унук Јосипа Броза Тита је целог живота сањао да једног дана оде на Хиландар и присуствује светој литургији. Хиландар је место где се поштују људске вредности и где се не праве разлике идеолошке природе. Истина је да сам и организацији Брозове посете Хиландару дао допринос и на то сам поносан. Света Гора и Хиландар као и Грчка увек су отворени за све који долазе у миру. Управо је Хиландар свето место које доказује српско- грчко православно постојање на овим просторима.

                     Јошка Броз и проф.др Христос Алексопулос на Хиландару, ФОТО: Приватна архива

Јошка Броз није само посетио Свету Гору и Хиландар. Сусрео се и са другом Ципрасом што је тадашњи премијер Грчке обелоданио на друштвеним мрежама.

                                 Алексис Ципрас,проф.др Христос Алексопулос и Јошка Броз,ФОТО:друштвене мреже

Иоанис Сифакис, посланик грчке Сиризе упутио је писмо подршке проф.др Христосу Алексопулосу и његовој политичкој борби на предстојећим изборима:

                                         Иоанис Сифакис, посланиг грчке Сиризе, ФОТО:Приватна архива

”Поштовани Христосе,

Знајући за твој допринос друштву, обзиром на твоје искуство и доказано другарство, искрено верујем да ће твоја кандидатура на парламентарним изборима допринети друштвеном напретку и демократији у вашој земљи и ојачати позиције Хеленизма како у дијаспори тако и у пријатељској земљи на Балкану у којој живиш.

Срдачно,

Иоанис Сифакис”.

Advertisements

Потомак оснивача Српског лекарског друштва, професор струковних студија,
политичар и Грк који се увек и свугде бори за српски народ и Србију. Каже да живи
своју мисију јачања братских веза два православна народа и да је увек уз народ и са
народом јер јењегова реч и дело-из народа! Речју-Христос Алексопулос.

Бојан Милић

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *