Skandalozna izjava hrvatske predsednice o nasilju nad migrantima

Izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako hrvatska policija migrante iz Hrvatske, uz korištenje sile, vraća na teritorij Bosne i Hercegovine postale su tema svjetskih medija

 

Malo nasilja

Kako je ”Avaz” objavio tokom vikenda, hrvatska je predsjednica za švicarsku javnu televiziju SRF otvoreno priznala: “Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite pushback (odbijanje).”

Problem je u tome što je provođenje pushbacka protivno međunarodnim konvencijama koje je i Hrvatska potpisala, a korištenje nasilja u tom kontekstu je ilegalno i po međunarodnom i po hrvatskom pravu. Ukratko, predsjednica RH je priznala da Hrvatska namjerno krši zakone i da je politika Hrvatske prema migrantima takva da se policiji naredilo da se protuzakonito ponaša, navode hrvatski mediji, a međunarodne organizacije za ljudska prava silovito osuđuju ove izjave i podršku hrvatske predsjednice nasilju.

O tome pišu i svjetski mediji, pa je ”Guardian” u članku pod naslovom “Hrvatska policija koristi nasilje da bi protjerala migrante, kaže predsjednica” objavio i reakciju ”Human Rights Watcha”, koji je zatražio od Hrvatske da prekine tu praksu.

– Protekle tri godine bilo je mnogo dokaza o tome kako hrvatska policija primjenjuje silu prema onima koji su prešli granicu te ih onda protjeruje u BiH – piše ”Guardian” i dodaje kako je Kolindino priznanje “prva službena potvrda nakon mjeseci službenog poricanja”.

O izjavama Grabar-Kitarović piše i ”Deutsche Welle” (DW), koji ističe da je “Hrvatska sistematski poricala da ilegalno deportira izbjeglice u susjednu Bosnu i Hercegovinu”, ali da je “hrvatska predsjednica priznala da granična policija silom tjera migrante preko granice”.

DW ističe da je Hrvatska članica EU od 2013. te da želi ući u šengensku zonu i da je “postalo jasno što su sve tamošnje vlasti spremne učiniti da bi to postigle”. DW dodaje i da većina hrvatskih medija ignorira sve izvještaje nevladinih udruženja i migranata o nasilju koje nad migrantima provodi hrvatska policija, no da je SRF objavio reportažu koja dokazuje da hrvatska policija ilegalno protjeruje migrante u BiH.

Nema demantija

Hrvatska predsjednica je, smatra DW, nehotice potvrdila sve ono što hrvatski političari i policija poriču mjesecima, u osnovi priznajući da policija provodi nasilni pushback migranata u BiH.

DW citira Jelenu Seras iz ”Amnesty Internationala” koja ističe da je “priznanje hrvatske predsjednice šokantno” te da je skandalozno što je predsjednica Hrvatske pokušala politiku pushbacka predstaviti kao legalnu.

Iz Ureda Kolinde Grabar Kitarović, ali ni iz MUP-a Hrvatske nema demantija na izjave iz Švicarske, navodi Index.hr.

Advertisements

Vijest o skandaloznoj izjavi prenijeli su i brojni drugi svjetski portali, poput MSN-a, US Breaking Newsa itd.

Izvor: Dnevni avaz

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *