SKOPLJE POVEZUJE BIVŠU JUGU – RADIO “MOST” NA JEZICIMA EX YU I NACIONALNIH MANJINA

SKOPLJE POVEZUJE BIVŠU JUGU – RADIO “MOST” NA JEZICIMA EX YU I NACIONALNIH MANJINA

Uskoro u etru prvi radio koji pokriva prostore EKS-JU sa sedištem u Skoplju. Svrha radija je da ljude sa prostora EX YU usmeri jedne prema drugima, da produbi znanje o njihovim međusobnim razlikama i sličnostima i da ih ujedini pod opštim ljudskim principima.

“Radio „MOST“ je multikulturni i interkulturni prostor u kojem su svi dobrodošli da podele svoja iskustva, znanja, veštine i iniciraju upoznavanje sa perspektivama drugog. Iz tog razloga pripremamo: izveštaje za direktno praćenje najvažnijih događaja iz svih delova prostora EX YU, interaktivne emisije, zanimljivosti, savete, gostovanja, obrađujemo teme socijalnog i kulturnog karaktera. Dajemo priliku svima koji žele da budu viđeni, saslušani i koji treba da iskoriste pravo da govore. Pošaljite poruke koje će se čuti po celoj bivšoj Jugoslaviji, sa samo jednim klikom na 1 link  www.radiomost.net  i postaćete deo naše mreže.”, navodi se u najavi na sajtu Radio MOST.

Radio MOST je web live audio i video streaming program koji će se baviti pitanjima nacionalnih manjina ne samo u Republici Severnoj Makedoniji već, na čitavom Balkanu.Program će se emitirati iz Skoplja i biće dostupan putem weba čitavoj dijaspori u Svijetu.U saradnji sa radio stanicama diljem Balkana emitovaće i putem FM talasa.Cilj je promocija ljudskih prava i prava nacionalnih manjinai  zajednica kao i promocija kulture  svake zajednice u Republici Severnoj Makedoniji i u drugim republikama bivše Jugoslavije.

“Glavna ideja je da nacionalna manjina i zajednica istakne probleme sa kojima se suočava u svakodnevnom životu i da za njih traži rješenja, kao i da promoviše Kulturu, povijest, sport kao i znanost i aktuelna dešavanja u Domovini.”, kaže jedan od predstavnika Hrvatske Zajednice u Republici Severnoj Makedoniji.

Srpska zaejdnica želi da svoj program iskoristi da maksimalno predstavi svoju kulturu i istoriju, ali i svest o izjašnjavanju članova svih nacionalnih manjina i zajednica na predstojećem popisu, ističu iz redakcije na srpskom jeziku.

Pored Bošnjaka, Slovenaca, Crnogoraca i drugih zajednica planira se i emitovanje informativnog programa na engleskom i ruskom jeziku, saznajemo u redakciji.

Skoplje je odabrano za sedište ali će radio imati svoje redakcije i studija u Beogradu, Nišu,Prištini, Sarajevu, Zagrebu, LJubljani kao i dopisnike iz Dijaspore.

Advertisements

Kako saznajemo početak emitovanja na internetu počinje 25.maja. Da li je i datum početka simboličan ostaje da čujemo u programu.

Bojan Milić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *