"Gruevski će biti izručen Makedoniji i odslužiće kaznu"

Foto: Wikipedia

Skoplje priznalo Gvaida za privremenog predsednika Venecuele

Skoplje priznalo Gvaida za privremenog predsednika Venecuele

SKOPLJE – Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov putem Tvitera je objavio da su vlasti u Skoplju priznale vođu venecuelanske opozicije i predsedavajućeg Nacionalne skupštine te zemlje Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele.

“Republika Makedonija, na liniji sa svojim evropskim partnerima, podržava i smatra predsednika venecuelanske skupštine Huana Gvaida privremenim predsednikom, u skladu s ustavom, kako bi se organizovali slobodni, pošteni i demokratski predsednički izbori”, naveo je Dimitrov na ovoj društvenoj mreži.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova objavilo je sinoć da se Hrvatska “pridružila drugim članicama EU” i priznala vođu venecuelanske opozicije i predsedavajućeg Nacionalne skupštine te zemlje za privremenog predsednika Venecuele.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu hrvatsko ministarstvo “osuđuje kršenje ljudskih prava i nasilje u Venecueli”, uz ocenu da je “potrebno mirno rešenje i održavanje slobodnih i demokratskih predsedničkih izbora”.

“Hrvatska podržava demokratski izabrana legitimna tela Venecuele, Nacionalnu skupštinu i njenog predsednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsednika sprovede slobodne, pravedne i demokratske predsedničke izbore i osigura legitimitet institucija. U tom pogledu se Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU”.

U nastavku teksta navodi se saopštenje hrvatskog ministarstva na engleskom jeziku o priznanju Gvaida za privremenog predsednika Venecuele iza kojeg, pored Hrvatske, stoji još 18 članica EU – Španija, Portugal, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Holandija, Francuska, Mađarska, Austrija, Finska, Belgija, Luksemburg, Češka, Letonija, Litvanija, Estonija, Poljska i Švedska.

Rojters je, pozivajući se na diplomatske izvore, preneo da je Italija ranije danas blokirala nacrt saopštenja Evropske unije u kojem se navodi da će članice EU priznati Gvaida za privremenog predsednika Venecuele.

Advertisements

Podseća se da se države EU već danima spore povodom situacije u Venecueli, a pre hrvatskog saopštenja je deset zemalja priznalo Gvaida pošto je istekao njihov rok predsedniku Nikolasu Maduru da raspiše predsedničke izbore.

Skoplje priznalo Gvaida za privremenog predsednika Venecuele

Tanjug

Advertisements

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 15 seconds