Skoplje priznalo Gvaida za privremenog predsednika Venecuele

Skoplje priznalo Gvaida za privremenog predsednika Venecuele

SKOPLJE – Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov putem Tvitera je objavio da su vlasti u Skoplju priznale vođu venecuelanske opozicije i predsedavajućeg Nacionalne skupštine te zemlje Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele.

“Republika Makedonija, na liniji sa svojim evropskim partnerima, podržava i smatra predsednika venecuelanske skupštine Huana Gvaida privremenim predsednikom, u skladu s ustavom, kako bi se organizovali slobodni, pošteni i demokratski predsednički izbori”, naveo je Dimitrov na ovoj društvenoj mreži.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova objavilo je sinoć da se Hrvatska “pridružila drugim članicama EU” i priznala vođu venecuelanske opozicije i predsedavajućeg Nacionalne skupštine te zemlje za privremenog predsednika Venecuele.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu hrvatsko ministarstvo “osuđuje kršenje ljudskih prava i nasilje u Venecueli”, uz ocenu da je “potrebno mirno rešenje i održavanje slobodnih i demokratskih predsedničkih izbora”.

“Hrvatska podržava demokratski izabrana legitimna tela Venecuele, Nacionalnu skupštinu i njenog predsednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsednika sprovede slobodne, pravedne i demokratske predsedničke izbore i osigura legitimitet institucija. U tom pogledu se Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU”.

U nastavku teksta navodi se saopštenje hrvatskog ministarstva na engleskom jeziku o priznanju Gvaida za privremenog predsednika Venecuele iza kojeg, pored Hrvatske, stoji još 18 članica EU – Španija, Portugal, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Holandija, Francuska, Mađarska, Austrija, Finska, Belgija, Luksemburg, Češka, Letonija, Litvanija, Estonija, Poljska i Švedska.

Rojters je, pozivajući se na diplomatske izvore, preneo da je Italija ranije danas blokirala nacrt saopštenja Evropske unije u kojem se navodi da će članice EU priznati Gvaida za privremenog predsednika Venecuele.

Advertisements

Podseća se da se države EU već danima spore povodom situacije u Venecueli, a pre hrvatskog saopštenja je deset zemalja priznalo Gvaida pošto je istekao njihov rok predsedniku Nikolasu Maduru da raspiše predsedničke izbore.

Skoplje priznalo Gvaida za privremenog predsednika Venecuele

Tanjug