SKOPLJE: Stevo Pendarovski sa 42,23 odsto glasova, Davkova 40,74

SKOPLJE – Prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije, u prvom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji vodi kandidat koalicije okupljene oko vladajućih stranka Socijaldemokratskog saveza i albanske DUI Stevo Pendarovski sa 42,23 odsto glasova.

Na osnovu 31,41 odsto obrađenih glasova, kandidat VMRO-DPMNE Gordana Sijanovska Davkova osvojila je 40,74 odsto, dok je kandidat Alijanske za Albance i Bese Bljerim Raka dobio 13,06 procenata, objavljeno je na sajtu Državne izborne komisije, prenosi MIA.

Sijanovska Davkova: Glasaću za Reku ako ne odem u drugi krug

Foto: Facebook/Gordana Siljanovska Davkova

Nezavisni kandidat na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji Gordana Sijanovska Davkova, koju podržava najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE, izjavila je da će, ukoliko ne prođe u drugi krug izbora, glasati za nezavisnog kandidata koga su podržale opozicione albanske stranke Alijansa za Albance i BESA, Bljerima Reku.

Moramo dokazati demokratski kapacitet poštenim i demokratskim izborima, izjavila Siljanovska Davkova nakon današnjeg glasanja.

“Pokušala sam sa kampanjom, znanjem, posvećenošću i argumentima da dokažem da žene imaju posebne osobine i poseban način rešavanja problema. Očekujem da uđem u drugi krug, a ako slučajno ne uđem, glasaću za Reku zbog stručnosti i kompetentnosti” rekla Davkova, prenosi makedonski portal Plusinfo.

U Severnoj Makedoniji u 19 sati zatvorena su biračka mesta na kojima su građani birali prvog šefa države pod novim imenom.

Prema poslednjim podacima Državne izborne komisije Republike Severne Makedonije, izlaznost do 18.30 časova je bila 39,7 odsto.

Ovo su šesti predsednički izbori od sticanja samostalnosti te bivše jugoslovenske republike 1991. godine i prvi posle promene ustavnog imena u Republika Severna Makedonija.

Pravo glasa imalo je 1.808.131 građana, koji su birali između troje kandidata – kandidata koalicije okupljene oko vladajućih stranka Socijaldemokratskog saveza i albanske DUI Steve Pendarovskog, Gordane Sijanovske Davkove i Bljerima Reke.

Ukoliko u prvom krugu niko ne dobije više od 50 odsto glasova izašlih na izbore, u drugim krugu učestvuju dva kandidata koji su osvojili najviše glasova u prvom krugu.

Drugi krug trebalo bi da bude održan 5. maja.

Za predsednika će biti izabran kandidat koji je dobio većinu glasova, pod uslovom da je u drugom krugu glasalo više od 40 odsto od ukupnog upisanih glasača u biračkom spisku, odnosno 723.253 glasači, prema članu 121, stav 3 Izbornog zakonika Severne Makedonije.

Advertisements

Ukoliko i u drugom krugu ne bude ispunjen izlazni cenzus, prema slovu Ustava, ponavlja se ceo izborni postupak.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *