Srpski film o nestalim bebama: Istinita priča o majci kojoj su ukrali bebu

Srpski film o nestalim bebama: Istinita priča o majci kojoj su ukrali bebu

Deo zvanične programske celine “Panorama” ovogodišnjeg izdanja Berlinskog filmskog festivala je i film “Šavovi” u režiji Miroslava Miše Terzića.

Ovaj film, nastao i uz podršku Filmskog centra Srbije, u koprodukciji sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, u Berlinu će imati svetsku premijeru, nakon čega sledi beogradska, na FEST-u.

Reditelj Miroslav Terzić je, gostujući na N1, objasnio je da je film inspirisan istinitim događajem.

“Bavi se majkom kojoj su ukrali bebu, na porođaju rekli da je mrtva. Onda je ona, posle 18 godina, uspela da ga pronađe. Tema koja se provlači kroz novine, koliko ja pratim, skoro 40 godina, koja nema epilog. Do sada nijedan slučaj nije rešen. Postoje grupe roditelja, postoje neke nevladine organizacije, postoje neka akta, ali se niko, čini se, nije ozbiljno pozabavio ovim problemom”, navodi reditelj.

Foto. Filmski centar Srbije

Kaže da se ideja o filmu rodila kad je pročitao jedan članak u novinama, neposredno pre nego što je trebalo da dobije svoje drugo dete, i da je bio užasnut saznanjem da nešto tako može da se desi.

“Počeo sam da “kopam” i da se bavim ovom temom, da tražim po arhivama članke o nestaloj deci, da čitam ispovesti roditelja, da pratim to što je televizija tu i tamo objavljivala o tome i da nekako krenem da pravim taj film koji je posle 14 godina nastao”, ispričao je on.

Terzić kaže da je njegovo ostvarenje jedan “mali, emotivan film”, a da je tema značajna. Glavnu ulogu igra Snežana Bogdanović, njenog muža igra Marko Baćević, ćerku igra Jovana Stojiljković, sestru glavne junakinje igra Vesna Trivalić, sin koga traže je Pavle Čemerikić.

“Tu je još pet, šest glumaca koji upotpunjavaju ovaj predivan glumački ansambl i ja samo mogu da kažem da sam sretan što sa ih pronašao i okupio i što su mi pomogli da snimimo ovaj film. Pogotovo Snežana koja je svaki dan, po ceo dan bila na setu i nema kadra u filmu, a da ona nije u nemu. Ona je jedan veliki deo tereta ponela”, naglašava reditelj.

Terzić je rekao da se raduje Berlinu, ali da se posebno raduje FEST-u, navodeći da mu je beogradska premijera važna.

Autorka scenarija za ovaj film je Elma Tataragić, producenti su Uliks Fehmiu i Milena Trobozić Garfield i njihova producentska kuća “West End Production”.

Advertisements

Ovogodišnji, 69. po redu, Berlinski filmski festival održaće se od 7. do 14. februara.

Izvor: N1, B92