Šta su arheolozi pronašli ispod Trga republike

Šta su arheolozi pronašli ispod Trga republike

Na osnovu analiza postojećih podataka u toku arheoloških iskopavanja i istraživanja koja su sprovedena na Trgu republike otkriveni ostaci predstavljaju Virtemberšku kapiju koja je podignuta 1725. godine i porušena u zimu 1739/40. godine. saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Šta su arheolozi pronašli ispod Trga republike
Foto: Thinkstock

Otkriveni ostaci ove kapije, po svojim dimenzijama i gabaritima, u potpunosti odgovaraju osnovama poznatih baroknih kapija iz ovog vremena, pre svega Baroknoj kapiji na Beogradskoj tvrđavi podignutoj u istom periodu.

Tokom ove prve faze arheoloških iskopavanja i istraživanja nisu otkriveni ostaci kasnijih intervencija u smislu preziđivanja ili dogradnje. Zavod za zaštitu spomenika kulture formirao je Komisiju za donošenje predloga mišljenja o prezentaciji ostataka kapije na Trgu republike sastavljenu od predstavnika svih relevantnih institucija grada Beograda i Republike Srbije, pre svega Ministarstva kulture, Sekretarijata za kulturu, Arheološkog instituta, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i autora projekta za Trg republike.

Svi članovi komisije su saglasni da je otkrivene arheološke ostatke neophodno prezentovati, ali i da oni predstavljaju segment onoga što se očekuje na prostoru koji je obuhvaćen drugom fazom projekta. Komisija je donela i predlog mišljenja da se svi radovi na Trgu republike nastavljaju po postojećem konceptu autorskog tima, sa osmišljenom prezentacijom otkrivenih ostataka kapije u nivou Trga u smislu različite vrste popločavanja.

Svi arheološki ostaci se na adekvatan način konzerviraju i zatrpavaju, a neophodno je sprovođenje druge faze arheološkog istraživanja u zoni postojeće saobraćajnice da bi se otkriveni nalazi sagledali u celini i da bi se doneo stav o prezentaciji kompletnog prostora. Pre otpočinjanja druge faze radova na Trgu republike, kako se navodi u saopštenju, neophodno je planirati sistematsko arheološko istraživanje na osnovu kojeg bi se donela odluka o prezentaciji otkrivenih arheoloških ostataka pre početka izvođenja radova.

Pored toga, neophodno je izmeniti postojeći projekat u smislu izmeštanja svih planiranih instalacija u zoni arheoloških nalaza, ali i predvideti multimedijalnu prezentaciju arheoloških nalaza.

Advertisements

Izvor: B92