STRAH NA KRIPTO TRŽIŠTU Bitkoin pao ispod 42.000 dolara

Bitkoin je pao danas ispod 42.000 dolara prvi put od 23. marta, zbog sve veće zabrinutosti u vezi sa podizanjem referentne kamate u SAD.

Najveća kriptovaluta na svetu pala je na 41.918 dolara na jutrošnjem trgovanju u Aziji, povlačeći se sedmi dan uzastopno u poslednjih osam sesija.

Vrednost bitkoina je ispod 50-dnevnog. Na berzi u Hong Kongu se ovom valutom trgovalo na nivou od 41.998 dolara, što je pad od 2,6 odsto na dnevnom nivou.

Otkako je krajem marta dostigao maksimum od nešto iznad 48.000 dolara, bitkoin i druge kriptovalute beleže silazni trend pod usled opreza investitora zbog pooštravanja američke monetarne politike kako bi se zauzdao rast potrošačkih cena.

Inflacija u SAD-u je, prema prognozama ekonomista uoči sutrašnje objave podataka, verovatno ubrzala rast na 8,4 posto u martu, na najviši nivo od početka 1982. godine, navodi njujorška agencija.

Federalne rezerve će stoga, kaže glavni ekonomista Goldman Saks grupe Jan Hakijus, možda morati da podignu kamatne stope iznad 4 posto ove godine.

Advertisements

Očekivano jače podizanje troškova zaduživanja ugrozilo je potražnju za rizičnijom imovinom kao što su kriptovalute i akcije tehnoloških kompanija, čije se cene sve češće kreću u tandemu.

Drugi vodeći virtuelni tokeni takođe su pali danas, pri čemu je polkadot u minusu za 8,7 procenata, a eter za 4,6 posto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *