Štrajk upozorenja u Fijatu: “Poslodavac ozbiljno krši zakon”

Štrajk upozorenja u Fijatu: “Poslodavac ozbiljno krši zakon”

Kragujevac — Sindikat fabrike FCA Plastik, nekadašnje Manjeti Mareli, najavio je da će ove sedmice održati drugi štrajk upozorenja za nedelju dana.

Štrajk će se održati jer, kako kažu, poslodavac ne poštuje dogovor sa sindikatom, zbog neregularnih uslova rada i pritisaka na radnike koji štrajkuju.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Aleksandar Korać rekao je agenciji Beta da je štrajk upozorenja održan prošlog četvrtka, kao i da su radnici bili izloženi pritisku jer su rukovodioci od njih tražili da se izjasne da li će štrajkovati.

Korać kaže da se radi o ozbiljnom kršenju zakona, o čemu je obaveštena inspekcija rada.

“Uslovi rada su neprimereni, odnosno ne poštuje se pravilnik u delu koji se odnosi na temperaturu u proizvodnim halama kada su ekstremno niske ili visoke temperature napolju. Neki prostori za rad se ne greju ili se greju tako da se toplota gubi zbog promaje, pa je temperatura slična onoj koja je i napolju”, rekao je Korać.

On je ukazao i na niz “neskrivenih pokušaja” da se razbije sindikat fabrike kao i na to da dugo “tinja sukob” zbog nezakonito sprovedenih pregovora o novom Kolektivnom ugovoru i donošenja pravilnika o radu koji nije u skladu sa zakonom. 

On je rekao da će radnici štrajkovati sve dok poslodavac ne vrati svoje poslovanje u zakonske okvire.

U fabrici FCA Plastik, koja je deo FCA grupacije, oko stotinu radnika radi u proizvodnji branika za “fijat 500L”.

Štrajk upozorenja u Fijatu: “Poslodavac ozbiljno krši zakon”

Beta