Batut: Epidemija gripa u četiri okruga, u Beogradu niža aktivnost virusa

Batut: Epidemija gripa u četiri okruga, u Beogradu niža aktivnost virusa

Od početka sezone, na teritoriji Srbije prijavljeno je 84.900 obolelih sa simptomima sličnim gripu, a od virusa tipa AH1N1 umrlo je 15 osoba, izjavila je šefica za epidemiološki nadzor Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Dragana Dimitrijević.

“Situacija je očekivana za ovaj period godine, registruje se srednji intezitet virusa gripa, a stanje nije neuobičajeno i registrovana je široka geografska rasprostranjenost virusa”, rekla je Dimitrijevićeva za Tanjug.

Epidemija je prijavljena u nekoliko gradova Srbije, a kako kažu stručnjaci, u Beogradu nije dostignut epidemijski prag i niska je aktivnost virusa.

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Leposava Garotic Ilić kaže za Tanjug da se u zdravstvene ustanove u Beogradu prošle nedelje sa respiratornim problemima javilo 17.522 pacijenta, pet odsto manje nego nedelju pre.

Ilićeva kaže da je 735 pacijenta sa simptomima sličnim gripu registrovano na teritoriji Beograda, i to je za 48 odsto više u odnosu na prošlu nedelju.

Specijalista opšte medicine u Domu zdravlja “Stari Grad” dr Biserka Obradović navodi da uprkos tome što je u odnosu na prošlu godinu primetan blagi porast osoba koje se javljaju lekaru te ustanove zbog akutnih respiratornih infekcija i sumnje na influencu – ipak nema mesta panici.

“Možemo da očekujemo da kada se deca budu vratila sa raspusta znatno veći broj jer imamo situaciju da sada i deca koja idu u vrtić sa starijom braćom i sestrama odlaze negde van Beograda…”, kaže dr Obradović.

Ona je za Tanjug rekla da su u tom domu zdravlja su prošle nedelje imali najveći broj pacijenata koji su se javili zbog sumnje na grip i to najviše među radno aktivnim stanovništvom (od 30 do 60 godina starosti).

Primera radi, od 38 sumnji koje se odnose na sve uzraste, 27 ih je bilo u toj “grupi”, a svega deset se odnosilo na ostalo stanovništvo.

“Broj akutnih respiratornih infekcija je u odnosu na prošlu nedelju bilo 262 kod radno aktivnog stanovništva od ukupno 533 njih koji su se javili”, rekla je dr Obradović.

Kako kaže, neophodno je da građani sada više pažnje obrate na mere prevencije, kao i da jačaju imunuitet. Dr Obradović savetuje da se, pored ishrane, unošenja vitamina, mora voditi računa i o tome da se smanji unos nikotina, energetskih napitaka…Takođe na imunitet loše utiče i nedostatak sna.

“Takođe moramo provetravati prostorije u kojima boravimo, kao i nastojati da što manje direktnog kontakta imamo sa obolelima”, istakla je ona.

Obradovićeva je to ilustrovala primerom da se samo u jednom poljupcu “krije” 80 miliona različitih bakterija koje se mogu preneti.

“Da ne govorimo o virusima, jer su oni mnogo manje čestice od bakterija”, kaže.

Bitna je i higijena, što češće pranje ruku, kao i da deca striktno koriste pribor i čaše namenje samo za njih.

“Takođe, važan je i boravak na svežem vazduhu i fizička aktivnost jer ne postoji lek koj može da zameni fizičku aktivnost”, rekla je Obradovićeva.

Sagovornica Tanjuga kaže i da je obuhvat vakcinisanih u tom domu zdravlja veći za deset odsto nego prethodne godine.

Ona je uputila savet da se visoka temperatura maksimalno tri dana može skidati u kućnim uslovima, a da se posle treba javiti lekaru.

“Međutim, ako osoba teže diše ili ima smetnje u disanju, trebalo bi odmah da se javi lekaru, jer nije isto ako je osoba hronični bolesnik ili dete, ili ako je prethodno bilo nekog oboljenja, boginja, koje mogu znatno da oslabe imunitet i onda virus gripa može uticati da se komplikacije brže jave, te je neophodna lekarska pomoć”, objasnila je dr Obradović.

Iako je u Beogradu situacija što se gripa tiče “pod kontrolom”, sve veći broj okruga prijavljuje epidemiju.

Danas je Zavod za javno zdravlje Čačak prijavio epidemiju gripa na teritoriji Moravičkog okruga zbog porasta broja pacijenata koji se javljaju sa simptomima sličnim gripu.

Na odeljenje intenzivne nege Opšte bolnice u Čačku primljeno je šest pacijenata, od kojih je četiri pacijenta na mehaničkoj ventilaciji, dva su u vrlo lošem stanju.

Na odeljenju intenzivne nege užicke bolnice hospitalizovano je 50 pacijenata koji imaju simptome slične gripu, a osmoro je životno ugroženo.

Kako prenose mediji, u Nišu je od simptoma sličnih gripu u poslednje dve nedelje preminulo pet osoba.

Epidemija gripa do sada je prijavljena u Zlatiborskom, Pirotskom, Moravičkom okrugu i na teritoriji grada Niša.

Tanjug