Sukob dva “prijateljska i bratska slovenska naroda” – nezgodan položaj za Srbiju

Bilo kakva šira eskalacija između Rusije i Ukrajine odrazila bi se veoma negativno na spoljnu politiku Srbije i njen spoljnopolitički položaj, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović.

Izvor: Shutterstock

 

Starović je za RTS rekao da bi „ozbiljnija i šira eskalacija između Rusije i Ukrajine svakako predstavljala katastrofu“, budući da se radi o dva za Srbiju „prijateljska i bratska slovenska naroda“, i ocijenio da bi dovela spoljnu politiku Srbije u veoma težak i nezgodan položaj.

„Želim da naglasim da mi ni na koji način nismo dio političkog ili bilo kakvog drugog konflikta između Rusije i Ukrajine i nismo i nećemo biti dio problema. Ako postoji i najmanji prostor da mi budemo dio rješenja, mi smo na takvo nešto spremni“, kazao je Starović.

Naveo je da Beograd apeluje na mir i na mirno rješenje, jer velika eskalacija nikome nije u interesu, ni Moskvi ni Kijevu ni državama Centralne i Zapadne Evrope, prenijelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

“Nikome velika eskalacija nije u interesu, ali ono što u isto vrijeme predstavlja problem je jedna veoma zaoštrena retorika, i to što ona biva propraćena određenim potezima koji stvaraju percepciju da je eskalacija širih razmjera neizbježna”, rekao je Starović.

On je kazao da ne bi trebalo da postoji strahovanje od eskalacije šireg oružanog sukoba Ukrajine i Rusije, ako se situacija sagleda objektivno, ali da javno stvorene percepcije često utiču i na samu stvarnost na terenu, i da tako i zaoštrena retorika može na kraju da dovede do eskalacije sukoba.

“Nadam se ipak da to neće biti slučaj, da će razum preovladati. Nadam se da će ova intenzivna diplomatska aktivnost uroditi plodom. Vidimo sada jednu intenzivnu razmjenu različitih poruka, dijalog na nivou Moskva-Vašington i Rusija-NATO, planiraju se sastanci u takozvanom normandijskom formatu, koji uz Moskvu i Kijev uključuje Pariz i Berlin”, naveo je Starović.

Upitan o napadima na Srbe na Kosovu, Starović je rekao da postoji trend da se broj etnički motivisanih incidenata, prije svega napada na pripadnike srpske i drugih nealbanskih zajednica, “drastično povećava u proteklih godinu dana”.

Advertisements

Kada dijaloga nema ili kada politički dijalog Beograda i Prištine nije ispunjen onom pravom sadržinom, dolazi do pogoršanja situacije na samom terenu. Kada dijaloga nema, kada svjedočimo jednostranim potezima, dolazi do podizanja tenzija i to se svakako odražava i na međuetničke odnose”, kazao je Starović.

Naveo je da je to još jedan razlog zašto je važno da međunarodna zajednica izvrši “odlučujući i mnogo ozbiljniji pritisak” na Prištinu, i na kosovskog premijera Aljbina Kurtija lično, da se vrati pregovorima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *