Sutra parlamentarni izbori u Albaniji

Sutra parlamentarni izbori u Albaniji

Gradjani Albanije sutra glasaju na parlamentarnim izborima, u vreme pandemije korona virusa i oštrog rivaliteta dve najveće političke partije u zemlji.

Izbori se smatraju prekretnicom za evropske integracije Albanije koja još čeka otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Vodeće albanske partije dogovorile su se prošle godine o izbornim reformama, posle dvodnevnog sastanka u rezidenciji ambasadora SAD u Tirani.

Novi izborni zakoni su u skladu s preporukama OEBS-a, koji je nadgledao izbore u Albaniji u postkomunističkom periodu, uvek praćene nepravilnostima.

Pravo glasa ima oko 3,6 miliona ljudi, a medju njima su i mnogi Albanci koji žive u drugim zemljama.

Oni će sutra birati 140 poslanika, a za mandate se takmiči 12 partija ili koalicija.

Glavnu bitku na izborima vode Socijalistička partija premijera Edija Rame i opozicona Demokratska stranka Ljuljzima Baše, partija desnog centra.

Socijaliti žele treći mandat na čelu vlade, a Rama, uz uspeh u borbi protiv pandemije, obećava i saniranje posledica razornog zemljotresa iz novembra 2019. godine u kojem je poginulo više od 50 ljudi.

Albanija je 2020. godine zbog pandemije zabeležila pad bruto domaćeg proizvoda od 3,31 odsto, koji se nadovezao na veliku materijalnu štetu izazvanu zemljotresom.

Lider Demokratske stranke Baša redovno optužuje vladu za korupciju i povezanost sa organizovanim kriminalom.

Baša obećava niže poreze, više plate i veću finansijsku podršku ugroženima.

Problem u Albaniji su i česti sukobi pristalica vlasti i opozicije koji su kulminirali ove nedelje. U sredu je ubijen pristalica Raminih socijalista, a policija je navela da se zločin dogodio tokom svadje pristalica suprotstavljenih stranaka.

Rama tvrdi da će socijalisti osvojiti izmedju 74 i 78 poslaničkih mandata, što bi im omogućilo da nastave samostalno da vladaju.

On navodi da neće formirati koalicije sa drugim strankama ako socijalisti ne osvoje 71 mandat i dodaje da će “ostaviti teret drugima”, što se tumači kao najava povlačenja sa čela stranke u slučaju izbornog neuspeha.

Baša se nije izjasnio da li će podneti ostavku ako njegova stranka ne pobedi na izborima.

Predsednik Albanije Iljir Meta postao je žestok protivnik vlade i optužuje Ramu da upravlja “kleptokratskim režimom”, da loše odgovara na zdravstvenu krizu, da odlaže integraciju zemlje u EU i da koncentriše svu vlast u svojim rukama.

Meta je rekao da će podneti ostavku ako Ramini socijalisti “na demokratski način” osvoje apsolutnu većinu poslanika.

Održavanje izbora u skladu s medjunarodnim standardima EU je postavila kao uslov za otvaranje pregovora o članstvu sa Albanijom.

Brisel je prošle godine dao zeleno svetlo Albaniji i Severnoj Makedoniji za otvaranje pristupnih pregovora, ali datum prve medjuvladine konferencije još nije odredjen.

Šef Delegacije EU u Tirani Luidji Soreka rekao je da su sutrašnji izbori ključni za naredni korak na albanskom putu ka članstvu u Uniji.

Posmatrači OEBS-a i osoblje ambasada zapadnih zemalja pažljivo će nadgledati sutrašnje glasanje.

Za sada nije poznato da li će birači zaraženi korona virusom izaći na birališta i u kom broju, pošto ih zakon obavezuje da ostanu kod kuće u izolaciji, dok je izborna komisija saopštila da gradjani neće biti testirani pre ulaska na glasačko mesto.

Opozicija se žalila jer su Albanci koji žive u Grčkoj i Severnoj Makedoniji faktički isključeni iz izbornog procesa pošto bi morali da provedu dve nedelje u karantinu po ulasku u zemlju.

Uprkos političkim skupovima širom zemlje tokom kampanje, Albanija prethodnih nedelja prijavljuje znatan pad broja novih infekcija korona virusom.

Advertisements

Beta

NE PROPUSTITE

GOVEDO!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *