Svetski dan poezije u Nišu

Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, Narodnom bibliotekom “Stevan Sremac”, Narodnim pozorištem i Nišvil džez festivalom petu godinu zaredom obeležava Svetski dan poezije. Od 2018. godine ova manifestacija u Nišu nosi naziv PROVETRAVANjE PESME, po istoimenom delu iz poeme Branka Miljkovića.

Poziv je otvoren za sve ljubitelje reči da dođu na plato Narodnog pozorišta u Nišu, u četvrtak 21. marta u podne, da za početak proleća čuju ili kažu omiljenu pesmu omiljenih pesnika. Ovim programom Grad Niš staje ravnopravno uz Nju Jork, Pariz, London… i svrstava se u red onih svetskih gradova koje obeležavaju Dan poezije.

Advertisements
Svetski dan poezije u Nišu
Foto: Dušan Mitić Car, Dizajn: Miljan Nedeljković

Organizovanim čitanjem i govorenjem stihova na javnim mestima, ulicama, trgovima, mostovima … stvaraoci iz našeg Društva javno zagovaraju pisanje, ali pre svega čitanje poezije. Ove godine, u skladu sa aktuelnom porukom UNESKA, stavljamo akcenat na autohtonu poeziju, odnosno stvaralaštvo niških pesnika. Ovim slavimo jedininstvenu i snažnu ulogu poezije u suprotstavljanju marginalizaciji i utapanju u globalizam. Poezija je ipak intimni izraz koji samo otvara vrata drugima da se obogati dijalog i sjedini sav ljudski napredak u povezivanju kultura. Poručuje Dalibor Popović Pop, pesnik i predsednik niškog društva književnika.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika program se neće odlagati već se premešta sa platoa u donji foaje Narodnog pozorišta. Poeziju će govoriti članovi Društva sa podrškom muzičke grupe “Take A Walk” Nenada Tančića i Tome Aleksića, a tu je tradicionalno i Željko Ljubić Piti, iz muzičke grupe Goribor, kao i već čuvena Banka knjiga niške biblioteke koja daruje posetiocima samo dobre naslove.