Tači: Mala korekcija granica prihvatljiva za konačni sporazum

Tači: Mala korekcija granica prihvatljiva za konačni sporazum

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je u Vašingtonu da bi Priština trebalo da da deo teritorije kao cenu za konačni sporazum sa Beogradom.

Hašim Tači je o korekciji granica govorio na forumu u Savetu za spoljne odnose u Vašingtonu, prenosi prištinska Gazeta ekspres.

Tači: Mala korekcija granica prihvatljiva za konačni sporazum
Screenshot

“Ako je mala korekcija granice cena za konačni mirovni sporazum, onda će to morati da bude prihvatljivo”, rekao je Tači i ponovio da su jezero Gazivode, Mitrovica i Trepča resursi o kojima se ne pregovara.

Kako se navodi na sajtu kosovskog predsednika, Tači je poručio da se čini i da je Rusija spremna da prihvati sporazum koji će postići dve strane, ističući da je i Beograd zainteresovan za postizanje sporazuma.

Dodao je da je glavni cilj sporazuma Beograda i Prištine priznanje Kosova i članstvo u UN.

“Sveobuhvatni mirovni sporazum između Kosova i Srbije će doneti mir na Kosovu, mir i stabilnost u regionu i imaće ulogu u transformisanju našeg društva”, rekao je Tači.

Smatra da postizanje sporazuma neće biti lak proces, ali tvrdi da je to jedini put za napredak i izbegavanje “vrećanja unazad, u tenzije i sukobe”.

Govoreći o ulozi i značaju podrške SAD Kosovu, Tači je rekao da kad god je Kosovo bilo zajedno sa SAD – “bilo je pobednik”.

“I ukoliko su se načinjeni kompromisi u početku činili teškim, kasnije se pokazalo da su to bile dobre strateške odluke”, rekao je Tači.

Naglašava da je podrška SAD u postizanju sporazuma sa Beogradom bila vitalna za Prištinu.

“Nećemo prihvatiti sporazum koji nije prihvatljiv za Vašington”, zaključio je Tači.

“Oprema koju će koristiti vojska biće američka”

Tači je na svom nalogu na Fejsbuku, nakon što je posetio sedište kompanije “Boing” rekao da će oprema, koju će koristiti kosovski vojnici, biti američka.

“Misija i novi mandat kosovskih bezbednosnih snaga usvojeni su u punoj koordinaciji sa SAD. Oprema koju će koristiti vojska biće američka, a i obuka Vojske Kosova biće po američkim standardima”, naveo je Tači, a prenosi RTK na srpskom jeziku.

Advertisements

Tači je dodao da je “u najvećoj kompaniji sveta” video njihova dostignuća i razgovarao o mogućnostima saradnje za razvoj kosovskih bezbednosnih snaga i opšte povećanje kapaciteta “odbrane Kosova”.

Tači: Mala korekcija granica prihvatljiva za konačni sporazum

Tanjug