Tači: Tramp izrazio “stopostotnu podršku pravno obavezujućem sporazumu Kosova i Srbije”.

Tači: Tramp izrazio “stopostotnu podršku pravno obavezujućem sporazumu Kosova i Srbije”.

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da se u Parizu saglasio s Donaldom Trampom o potrebi da se postigne konačni i sveobuhvatni sporazum Kosova i Srbije.

On je istakao da bi taj sporazum Prištini omogućio prijem u NATO, UN i EU.

“Na dan kada obeležavamo stogodišnjicu okončanja Prvog svetskog rata, složili smo se s predsednikom Trampom o potrebi da se proširi mir i pomirenje na Zapadnom Balkanu, postizanjem konačnog i sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije, koji bi našoj Republici omogućio članstvo u NATO, UN i EU”, napisao je Tači danas na Tviteru.

Predsednik Kosova je potom naveo da je danas u Parizu imao i kratak razgovor s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel “o mogućnosti postizanja sveobuhvatnog mirovnog sporazuma Kosova i Srbije”.

“Razgovarali smo o mogućnosti postizanja sveobuhvatnog mirovnog sporazuma Kosova i Srbije. Oboje smo se složili da je podrška Nemačke ključna za taj sporazum i za naše članstvo u EU”, naveo je Tači na Tviteru.

S Merkel je u Parizu jutros razgovarao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tači je ranije danas na Tviteru napisao da je sinoć s Trampom imao “sjajan susret” tokom kojeg je šef Bele kuće izrazio “stopostotnu podršku pravno obavezujućem sporazumu Kosova i Srbije”.

Uz poruke o današnjim razgovorima s Trampom i Merkel, Tači je objavio fotografiju na kojoj se rukuje s američkim predsednikom u gotovo praznom restoranu, i sliku iz prostorije za sastanke, na kojoj on i nemačka kancelarka sede sami za stolom.

Advertisements

Tramp, Merkel, Vučić i Tači su u Parizu, gde su se povodom stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu okupili šefovi država i vlada desetina država sveta.

Izvor: B92