Tači: Više puta sam se susreo sa Vučićem na sastancima koji nisu bili javni. U Vatikanu, Njujorku, Beču…

Tači: Više puta sam se susreo sa Vučićem na sastancima koji nisu bili javni. U Vatikanu, Njujorku, Beču…

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da se sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem susreo nekoliko puta na sastancima koji nisu bili javni.

“Nekoliko puta sam susreo predsednika Vučića izvan kamera u Briselu, u hodnicima i hodniku… Sreo sam se u Vatikanu, u određenim trenucima kada je bio na različitim ceremonijama, susreli smo se u Parizu kada smo bili na međunarodnoj mirovnoj konferenciji, a takođe i u Beču smo se sreli, sreli smo se i u Njujorku”, kazao je Tači za Radio televiziju Albanije.

Tači je rekao da su se susreli na sastancima različitih lidera gde su otvoreno razgovarali “bez kamera”, o događajima u regionu i na Zapadnom Balkanu.

“Ja sam u njegovom prisustvu, čak i u prisustvu međunarodnih partnera rekao da sporazum ima smisla za Kosovo samo ako se zaključi uz uzajamno priznavanje i Kosovo se učlani u UN. Za takvu stvar sam spreman da uključim sav svoj ljudski, nacionalni i politički kapital da postignem takav dogovor”, kazao je Tači.

On je ocenio da politika na Kosovu, ali i izvan njega, u drugim albanskim oblastima, treba da se fokusira na donošenje strateških odluka, a ne na dnevne političke izborne igre.

“To sam prevazišao pre dosta vremena”, kazao je kosovski predsednik i dodao da neće prihvatiti nikakav sporazum koji ne jamči obostrano priznanje i članstvo u UN.

Tačijev savetnik: Srbija traži deo teritorije Kosova u zamenu za priznanje
Screenshot

Tači: Prijateljstvo sa SAD stalno i od suštinskog značaja za Kosovo

Hašim Tači danas je na sastanku s američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom rekao da je prijateljstvo sa SAD stalno i suštinskog značaja za ostvarivanje strateških ciljeva, posebno za integraciju Kosova u evroatlanske strukture.

“Kosovo i SAD dele zajedničke vrednosti, principe i ciljeve. U ovom slučaju naš je zajednički cilj da radimo za mir i održivu stabilnost na Kosovu i regionu, kao preduslov za prosperitet naše zemlje. Ključ za mir je postizanje mirovnog, sveobuhvatnog i konačnog sporazuma između Kosova i Srbije”, rekao je kosovski predsednik.

U saopštenju kabineta predsednika Kosova se navodi da su se Tači i Kosnet saglasili da je od vitalnog značaja da se uklone sve prepreke za nastavak dijaloga s Beogradom i da se otvori put mirovnom sporazumu.

“Partnerstvo i prijateljstvo sa SAD je od životnog značaja za Kosovo. Kosovo je stiglo tako daleko zahvaljujući svestranoj podršci SAD”, kazao je Tači.

Iako se u saopštenju iziričito ne spominje, glavna tema razgovora su bili zahtevi SAD da se na određeno vreme suspenduje taksa koju je Kosovo uvelo na robu koja se uvozi iz Srbije i BiH, o čemu su zvaničnici Kosova juče dobili pismo od viskih zvaničnika SAD.

Advertisements

U pismu se izražava neverica zbog “olake” odluke Kosova da “ignoriše savete” SAD i upozorava Vlada Kosova da dok ne suspenduje odluke o taksama ne može da očekuje da se odnosi Kosova i SAD “vrate na prethodan, zavidan nivo”.

Tači: Više puta sam se susreo sa Vučićem na sastancima koji nisu bili javni. U Vatikanu, Njujorku, Beču…

Beta

Advertisements