Tončev: Srpske diplomate mogle bi da žive skromnije

Tončev: Srpske diplomate mogle bi da žive skromnije

BEOGRAD – Posle kontrole koju je Ministarstvo spoljnih poslova sprovelo u ambasadama Srbije, državni sekretar tog ministarstva zadužen za bezbednosna pitanja Ivica Tončev kaže da je sugerisao da se više pažnje obrati prilikom iznajmljivanja rezidencija i stanova, odnosno da se ne rentiraju previše skupi objekti.

Tončev: Srpske diplomate mogle bi da žive skromnije

“Naravno da kao država moramo da imamo rezidencije, ali bi moglo mnogo da se uštedi na kiriji. Siguran sam da mnoge naše diplomate ili činovnici koji rade u ambasadama, ni u Beogradu ne žive u ogromnim stanovima. Mogli bi skromnije da žive i u inostranstvu”, rekao je Tončev za “Politiku”.

Tončev je i na čelu Tima za kontrolu bezbednosnog i finansijskog segmenta rada diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije koji je formirao MSP, a svojevremeno je najavio i da će ispitati i sumnje da su pojedine srpske diplomate uz regularnu deviznu platu “pronašle način da zarade i dodatni prihod”.

On je dodao i da je predložena smena ambasadora Srbije u Parizu Rajka Ristića i direktora Kulturnog centra u tom gradu Radoslava Laleta Pavlovića zbog, kako je rekao, narušenih međuljudskih odnosa i tenzija koje su vladale između dvojice diplomata.

Tončev navodi da je posle kontrole u Parizu sa generalnim sekretarom ministarstva Veljkom Odalovićem sačinio izveštaj koji je nosio oznaku “strogo poverljivo”.

Tončev i Odalović predložili su ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću i raskid ugovora o radu sa dvojicom honorarno zaposlenih u Kulturnom centru – Milovanom Ćirovskim i Nikolom Letićem, čiji je angažman bio jedan od uzroka tenzija između Palovića i Ristića, dodaje “Politika”.

Upitan zašto javnost nikada nije bila obaveštena o rezultatima rada tima koji je formiralo Ministarstvo spoljnih poslova kako bi se ispitale sve okolnosti stradanja ambasadora Olivera Potežice u Libiji, u maju 2017, Tončev kaže da ne može da govori o tome jer, napominje, nije direktno uključen u rad tog tela s obzirom na to da je procedura pokrenuta pre njegovog dolaska u ministarstvo.

“Koliko sam upućen, time se bave nadležni državni organi”, rekao je Tončev.

Na pitanje zašto nikada nije zatvorena ambasada u Tripoliju, iako je tamo, uz ambasadora, stradalo još dvoje srpskih diplomata, on je rekao da Srbija održava tradicionalno prijateljske i partnerske odnose sa Libijom i podsetio da u toj zemlji i dalje živi i radi jedan broj državljana Srbije kojima ambasada pruža pomoć.

Izvor: RTV