U Bugarskoj novi izbori: Socijalisti odbijaju da formiraju vladu

U Bugarskoj novi izbori: Socijalisti odbijaju da formiraju vladu

Bugarska će na birališta izaći u julu nakon što su socijalisti postali treća politička stranka koja je u subotu odbila da vodi vladu.

Socijalisti, koji su izgubili skoro polovinu svojih mesta na izborima 4. aprila, rekli su da će biti nemoguće postići radnu većinu u podeljenom parlamentu i da će vratiti mandat čim im ga predsednik uruči 5. maja.

Predsednik Rumen Radev biće primoran da raspusti parlament, imenuje privremenu vladu i raspiše izbore u roku od dva meseca, najverovatnije 11. jula.

Dugotrajna politička nestabilnost mogla bi ometati oporavak ekonomije pogođene pandemijom najsiromašnije države članice EU i efikasno iskoristiti fond EU za oporavak od 750 milijardi evra.

Odluka socijalista doneta je nakon što su stranka desnog centra GERB odlazećeg premijera Bojka Borisova i nova stranka ITN, koju je predvodio TV voditelj i pevač Slavi Trifonov, odustali od pokušaja formiranja vlade.

Javnost zbog široko rasprostranjene korupcije nakon skoro decenije vladavine Borisova pojačala je podršku antielitističkoj stranci ITN i dve manje antikorupcijske grupe, ali sve tri zajedno nemaju većinu u parlamentu.

Socijalisti, koji su vodili kampanju protiv GERB-a, rekli su da su tri nove stranke odbile da uđu u savez sa njima.

“Tri nove stranke u parlamentu pokazale su političku nezrelost, nisu mogle da prevaziđu svoj ego”, rekla je Kornelia Ninova, lider socijalista, nakon sastanka stranke.

“U ovoj situaciji, uprkos našoj volji za promenom, vlada na čijem smo čelu, čak i privremena, nemoguća je”, rekla je ona.

Advertisements

B92 Foto: Pixabay/ Виктор Сапожников

NE PROPUSTITE

Đorđević: Da ustanu Karađorđe i Miloš, ne bi se Vučić nanosio glave

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *