U PODNE SAZVAN HITAN SASTANAK SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST

Očekuje se da će na današnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, koja je zakazana za 12 časova, biti donete teške, sudbonosne i dalekosežne odluke.

Kako kaže izvor iz vrha vlasti na stolu će biti sve aktuelne teme.

– Razgovaraće se od odbijanja Aljbina Kurtija da se izbori održe na Kosovu i Metohiji, preko pretnji sankcijama Srbiji i odnosa prema NIS-u i nabavci nafte za srpsko tržište do analize svih dešavanja, a posebno imajući u vidu krizu sa snabdevanjem osnovnim životnim namirnicama u Evropi – navodi izvor.

Snabdevanje nafte

Takođe, biće donete i važne mere u vezi sa snabdevanjem Srbije naftom i gasom nakon odluke EU da sprovede sankcije za sve ruske kompanije.

Podsetimo, vlade zemalja članica Evropske unije razmatraće uvođenje naftnog embarga Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, kada se ove nedelje budu sastajali sa američkim predsednikom DŽozefom Bajdenom na nizu samita, koji imaju za cilj da pojačaju sankcije Zapada prema Moskvi.

Upozorenje Moskve

Advertisements

Moskva je upozorila da bi EU sankcije za rusku naftu mogle da dovedu do zatvaranja velikog gasovoda ka Evropi, u situaciji kada se zemlje Unije oslanjaju na Rusiju za 40 odsto svog gasa, pri čemu je Nemačka je jedna od najzavisnijih velikih ekonomija EU u tom smislu, navodi britanska agencija.

Izvor: Novinar.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *