Uhapšen Nebojša Medojević, pritvor određen i Kneževiću

Podgorički Viši sud uvažio je žalbe Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i odredio zatvor poslanicima opozicionog Demokratskog fronta (DF) Milanu Kneževiću i Nebojši Medojeviću, zbog odbijanja da svedoče u predmetima SDT-a, saopšteno je danas iz tog suda.

Screenshot

Na sajtu suda objavljeno je da su Knežević i Medojević odbili da svedoče i pošto su bili novčano kažnjeni rešenjima vanraspravnog krivičnog veća Višeg suda, prenosi RTCG.

Medojeviću i Kneževiću Viši sud u Podgorici odredio je pritvor u trajanju od najduže dva meseca, odnosno dok ne pristanu da svedoče.

Medojević je uhapšen sinoć nakon sednice parlamenta, na kojoj je doneta odluka o poništavanju odluka Podgoričke skpštine iz 1918, dok se Knežević i dalje nalazi u zgradi parlamenta i odbija da se preda.

U saopštenju Višeg suda se navodi da su uvažene žalbe Specijalnog državnog tužilaštva i preinačena rešenja sudije za istragu ovog suda, pa je svedocima Milanu Kneževiću i Nebojši Medojeviću, određen pritvor, jer su pred Specijalnim državnim tužilaštvom i nakon što su bili novčano kažnjeni rešenjima vanraspravnog krivičnog veća tog suda ponovo odbili da svedoče u predmetima Specijalnog državnog tužilaštva.

Pritvor će, kako se navodi, trajati dok Knežević i Medojević ne pristanu da svedoče ili dok njihovo saslušanje postane nepotrebno ili dok se krivični postupak završi, a najduže do dva meseca računajući od dana i časa hapšenja.

Knežević je u četvrtak uveče, pošto je Medojević uhapšen, rekao da se neće dobrovoljno predati policiji i da će s kolegama iz DF-a do daljeg ostati u parlamentu.

Medojević, koji je i predsednik opozicionog Pokreta za promjene, uhapšen je po nalogu Višeg suda u Podgorici u predmetu povodom tvrdnji o primanju i davanju mita, saopštio je MUP Crne Gore.

Medojević je uhapšen bez ukidanja imuniteta i sproveden u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS).

Viši sud u Podgorici odredio je Medojeviću pritvor u trajanju do dva meseca jer je odbio da svedoči u predmetu formiranom u Specijalnom državnom tužilaštvu zbog javno izgovorenih tvrdnji da navodno zna da bivšem gradonačelniku Podgorice neće biti određen pritvor iz razloga što je Glavni specijalni tužlac primio mito u iznosu od 100.000 evra, navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Medojević je uhapšen kasno sinoć posle izlaska iz Skupštine, a nakon što su poslanici parlamenta usvojili rezoluciju kojom se proglašavaju ništavnim odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine.

Sajt in4s.net naveo je da je Medojević uhapšen na putu od Skupštine Crne Gore do svoje kuće, a saznao je da je to učinjeno po nalogu predsednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića.

Navodi se da je u trenutku hapšenja Medojević bio u društvu poslanika DF-a Slavena Radunovića.

Sajt podseća da je ranije Medojević izjavio da mu je bezbednost ugrožena i da ga danima prate lica s kapuljačama.

Advertisements

Radunović je na svom Fejsbuk profilu objavio video u kojem je kazao da je ovo “nastavak represije nad DF-om i sramna sačekuša nakon završetka sednice”.

Izvor: RTV