Upozorenje RHMZ: Stiže olujna košava i vetar sa udarima orkanske jačine

Upozorenje RHMZ: Stiže olujna košava i vetar sa udarima orkanske jačine

Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas upozorenje na olujnu košavu koja će trajati do vikenda, te napominju da će udari dostizati orkansku jačinu.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas upozorenje na olujnu košavu koja će trajati do vikenda, te napominju da će udari dostizati orkansku jačinu. U pitanju je košava toplog karaktera, te nema bojazni od zahlađenja, ali će udari vetra dostazati i jačinu od 100 kilometara na čas.

Košava će u narednim danima biti najjača u Vršcu, na jugu Banata i u donjem Podunavlju, napominje meteorolog Đorđe Đurić, te upozorava građane da budu oprezni, i zaključuje da će ovakva situacija trajati zaključno sa petko.

Na području Banata, Pomoravlja i Beograda, na snazi je čak i narandžasti, ponegde i žuti, meteo-alarm, upravo zbog snažnog vetra, što ukazuje na to da su vremenske prilike opasne.

Đurić objašnjava da je uzrok jake košave velika razlika vazdušnog pritiska, jer se trenutno nalazimo između ciklona sa jugozapada Mediterana, čija je odlika nizak pritisak, padavine i vetar, dok je na istoku anticiklon, koji se odlikuje stabilnim vremenskim uslovima.

Pomoravlje, Podunavlje, Braničevski okrug, Vojvodina, Beograd i planinski delovi spadaju u košavsku oblast, te u narednim danima mogu očekivati vetrovito vreme, dok će jug Banata i Podunavlje, ponajjviše Vršac, morati da se izbore sa udarima olujne jačine.

Ne samo da košava neće doneti zahlađenje, već će u ovom periodu temperature biti i malo iznad proseka, napominje Đurić.

Moguća kišica

U Srbiji sutra promenljivo oblačno, ujutru i pre podne u Banatu i na istoku ponegde sa slabom kišom.

Od sredine dana u zapadnim i južnim krajevima mestimično sa kišom ili lokalnim pljuskovima.

Vetar slab i umeren, jugoistočni. Najniža temperatura od 2 do 9, najviša od 16 do 20 stepeni.

I u Beogradu sutra promenljivo oblačno i vetrovito, sa dužim periodima sunčanog vremena.

Vetar umeren i jak, jugoistočni. Najniža temperatura oko 9, najviša oko 19 stepeni.

U narednom periodu promenljivo oblačno, mestimično s kišom ili lokalnim pljuskovima.

U košavskom području vetrovito sa umerenim i jakim jugoistočnim vetrom, koji će do petka na jugu Banata i u Donjem Podunavlju dostizati udare olujne jačine.

Izvor: Blic