Veljko Mijailović “1 od 5 miliona”: Policiji je zabranjeno da hapsi kriminalce! (VIDEO)

Veljko Mijailović “1 od 5 miliona”: Policiji je zabranjeno da hapsi kriminalce! (VIDEO)

Ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu počeo je protest “Jedan od pet miliona” protiv aktuelne vlasti, na kom se obratio publicista Vladimir Dimitrijević.

Okupljeni su potom pošli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama

Dimitrijević je okupljenima na platou rekao da je Srbiji potrebna pre svega pravna država, jer je takvu ukinuo ovdašnji “Pinoče svojom bahatom i osinom valšću”. ;

“Živimo u Vučićevoj džungli sa klovnom bez smisla za humor”, rekao je Dimitrijević. ;

On je kazao da je od 9. marta pa nadalje učestvovao na svim protestima i da više niko nema pravo na greške.

“Tražimo ozbiljnost i odgovornost od onih koji su ponudili Sporazum sa narodom”, rekao je Dimitrijević. ;

On je povodom godišnjice demonstracija održanih 9. marta 1991,. godine rekao da se i tada kao i danas tražila sloboda medija. ;

Član Demokratske stranke (DS) i glumac Branislav Lečić izjavio je na Terazijskoj česmi u Beogradu, gde je govorio i tokom devetomartovskih demonstracija 1991. godine, da se Srbija i danas bori za slobodu koje nema bez probuđene građanske svesti. 

Foto: Facebook/ 1od5miliona – oficijelna stranica

Lečić je najavio veliki protest u maju, kada će u Beograd doći građani iz ;cele Srbije, i pozvao na okupljanje i 12. marta, na godišnjicu smrti premijera Zorana Đinđića, kao i da građani poruče da će se boriti za državu dostojnu svih građana.

“Evo nas ponovo na česmi, moglo bi se slobodno reći da ako sam čovek treba da pustim suzu, jer evo 28 godina pričam iste stvari kao onda kada sam ovde bio prvi put. Dvadest osam godina je jedan život, a obzirom da sam ja buntovnik i uličar, svako slobodno može da kaže da govorim po trgovima i ceo život pokušavam da dam do znanja da bez slobode nema života”, rekao je Lečić.

On je kazao da se 1991. godine u martu okupilo 300.000 građana iz cele Srbije i da im je “na noge” došla Vlada i patrijarh i predsednik vlade i mnoge javne ličnosti, jer su shvatili da se dešava nešto vrlo važno, da je probuđena u Srbiji građanska svest bez koje nema slobode.

On je kazao da svaka vlast manje ili više dolazi u situaciju da bude korumpirana ako nema četvrtog stuba društva – demokratskog javnog mnjenja, građske svesti.

“A to smo mi”, kazao je Lečić.

On je naveo da su i 1991. godine tražili da RTS otvori vrata za suprotno mišljenje, drugačije, a ne samo za one koji “pevaju jednu te istu pesmu, po nalogu vođe”.

“Sada imamo situaciju da se bastilja razmnožila. Imamo i druge nacionalne frekvencije koje ništa ne rade, nego statistički obaveštavaju da su se desili neki protesti. To su naše televizije, pa gde smo mi na tim televizijama”, kazao je Lečić.

On je naveo da narod koji se okupio predstavlja narodni parlament i da svaka institucija mora da obrati pažnju na svoj narod ;koji nije zalud izašao na ulice.

“Imamo pravo da kažemo svoje mišljenje i svaki nacionalni medij mora to da prenese, da se čuje zašto narod izlazi na ulicu i šta se ovde govori”, kazao je Lečić. ;

On se potom osvrnuo na delo Kovačevića “Generalna proba samoubistva” i naveo da vuk ne pase travu zato što ima ovce koje to čine za njega. ;

“E pa mi smo te ovce koje su celog života pasle travu za vukove, krvoločne zveri koje su nam popile dušu i mozak, kosti, krv, ceo život, ej pa to je 28 godina”, rekao je Lečić.

On je kazao da zbog građana postoji vlast i sve institucije, da je vlast servis naroda a ne nikakav okupator. ;

“A ovi se ponašaju baš tako. Optužujem ih da dele narod, da projektuju strah, da hoće da ga ponižavaju, da ga obezvrede, da hoće da ga tretiraju isključivo kao ovce za šišanje i klanje po potrebi, a to neće moći. Kada se probudi narodna svest nikakvo jače oružje vam ne treba, ne postoji veći i jači zavet od ovoga da se ide u šetnju masovno, solidarno”, kazao je on.

Lečić je rekao da se za slobodu sami građani bore i da je neće dati ni Rusija, ni Amerika, ni Brisel. ;

On je kazao da se građani koji šetaju ne plaše Vučića i poručio mu da se skloni sa istorijske scene.

“Vučiću sklanjaj se sa istorijske scene jer si ti bauk, jer si ti demon prošlosti, ti si taj vuk koji je obukao demokratsku jagnjeću kožu. Znamo šta si radio kako si govorio, ponašao se. Sada si uzeo demokratsko odelo, ma nemoj, naivni smo i glupi smo, po delima se sude ljudi, a vidimo tvoja dela”, rekao je Lečić.

On je kazao i da ovo nisu protesti samo za smenu vlasti već za slobodnu Srbiju i život dostojan 21. veka i napomenuo da prostesti ne afirmišu ni jednu političku opciju.

Foto: Facebook/ 1od5miliona – oficijelna stranica

Učesnici protesta “Jedan od pet miliona” okružili su potom zgradu Radio televizije Srbije u Beogradu u znak “upozorenja” i pod parolom “Dosta smo mi gledali vas, sada ćete vi nas”. 

U toku je emitovanje “Dnevnika sobodne Srbije” u kome su okupljeni obavešteni da se prostestuje u 110 opština uz prisustvo 150.000 građana, a da je 107.000 njih potpisalo Sporazum sa narodom.

Na vrata RTS u Takovskoj ulici izlepljene su plakate na kojima piše “Ja sam za blokadu RTS-a”, “Lažov”, “Počelo je” i plakata sa siluetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i plakat na kojima je ministar odbrane Aleksandar Vulin na kom je predstavljen kao junak iz akcionog filma “Rambo”.

Organizatori protesta najavili su da će “blokada RTS-a” trajati sat vremena.

Tokom “Dnevnika slobodne Srbije” ispred zgrade RTS-a okupljenima se obratila Vesna Lakćević zaposlena u Kolubari, koja je zbog organizacije protesta u Lazarevcu ;premeštena na niže plaćeno radno mesto, a koja je u Beogradu poručila da se ne sme stati sa šetnjom. 

“Ako to učinimo nema nam spasa”, rekla je Lakićević.Ona je navela da je došla na protest u Beograd da kaže da se ne boji lošijih od nje i kazala da više nisu u pitanju radna mesta već “naši životi”.

“Muka nas je spojilla da menjamo sistem”, rekla je ona.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je, obraćajuci se sa kamiona, da je taj sindikat zabranio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, protivzakonito mu oduzevši reprezentativnost.

“Smeta im što smatramo da je policiji mesto sa narodom, a da je mesto lopovima u zatvoru, a ne u foteljama”, rekao je Mijailović.

On je kazao da su policiji ruke vezane da im je zabranjeno da hapse kriminalce.

Mijailović je kazao da bi policajci mogli da podnesu desetine krivičnih prijava, ali “nemaju kome jer institucije više ne postoje”.

Veljko Mijailović “1 od 5 miliona”: Policiji je zabranjeno da hapsi kriminalce! (VIDEO)

Tokom “Dnevnika Slobodne Srbije” emitovane su vesti da je predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović pušten na slobodu protivno zahetvu tužilaštva, a da predsednik opštine Brus Milutin jeličić Jutka još nije podneo ostavku.

Velik broj okupljenih stoji na ulazu vrata RTS u Takovskoj a deo njih je na ulazu u Abardarevoj ulici.

“Neka nas vide koliko nas ima”, poručili su organizatori.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom “Stop krvavim košuljama” održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a zahtevi su dopunjavani.

Traženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izveštava o svim političkim opcijama i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nebojša Lj. Stefanović podnesu ostavke.

Sa protesta je zatražena i ostavka ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kao i ministra zdravlja Zaltibora Lončara.

Građani zahtevaju da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Sa jednog od protesta upućen je i poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan šta će učiniti da promene sistem u Srbiji da bi vlast bila servis građana.

Posle tog zahteva više opozicionih stranka i organizacija ponudilo je građanima “Sporazum sa narodom” odnosno predlog mera za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobede nad aktuelnom vlašću na čelu sa Vučićem.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, među kojima su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Požarevac, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac.

Beta