Veselji u Srbici: Kosovo dobija vojsku u decembru

Veselji u Srbici: Kosovo dobija vojsku u decembru

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji tvrdi da će kosovske bezbednosne snage (KBS) biti transformisane u vojsku polovinom decembra, prenela je „Koha onlajn“.

Screenshot

Na pitanje novinara kada će biti održana sednica parlamenta na kojoj će se glasati o zakonima o transformaciji KBS u vojsku, Veselji je rekao da će to pitanje na dnevnom redu predsedništva parlamenta biti već u ponedeljak.

„Ove godine imaćemo vojsku Kosova. Sredinom decembra ćemo glasati o formiranju oružanih snaga Kosova. U ponedeljak ćemo imati sastanak predsedništva i tada ćemo odrediti datum. Pritom ćemo poštovati sve procedure. Parlamentarni odbori su pri kraju rada po tom pitanju. Odlučivanje će biti transparentno. To je dug žrtvama našeg naroda, želja za slobodom i mirom u budućnosti“, istakao je Veselji, prenosi Tanjug.

On je kazao i da će ta odluka biti doneta u saradnji sa međunarodnim partnerima i premijerom privremenih prištinskih institucija Ramušem Haradinajem.

Veselji tvrdi će KBS biti transformisane u oružane snage Kosova u miroljubive svrhe.

„Naši ljudi nikada nisu bili agresivni prema bilo kome, niti će biti. Kosovo je nezavisna i suverena država i zauvek će ostati takva“, poručio je Veselji u Srbici.

Predsednik kosovskog parlamenta je to rekao dan nakon što je američki general Džejms Fogo, komandant združene komande NATO-a u Napulju, u Prištini poručio političkim liderima u Prištini da ne žure sa odlukom o transformaciji KBS, jer je za to neophodna saglasnost svih zajednica koje žive na Kosovu.

Advertisements

Fogo je takođe upozorio da je pre donošenja odluke o transformaciji KBS neophodno promeniti ustav, a da on nema informaciju da je Priština to učinila.

Izvor: Sputnjik