Vlasi: Niko na Kosovu ne pridaje značaj Vučićevom dolasku

Vlasi: Niko na Kosovu ne pridaje značaj Vučićevom dolasku

Za dolazak predsjednika Srbije u Zubin Potok i skup koji će održati Azem Vllasi kaže da niko na Kosovu tome ne pridaje značaj.

Vlasi: Niko na Kosovu ne pridaje značaj Vučićevom dolasku
Screenshot

Nekadašnji visoki jugoslavenski dužnosnik Azem Vllasi smatra da predstojeći dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Kosovu i skup koji će održati ne bi trebao biti “imitacija suludih Miloševićevih mitinga, koji su se kosovskim Srbima i Srbiji obili o glavu”.

U izjavi za Danas, a na pitanje kako se u Prištini gleda na Vučićev skup koji će 9. rujna biti održan u Zubinom Potoku, Vllasi odgovara da “nitko na Kosovu tome ne pridaje nikakav značaj”.

Upitan kako komentira tezu da predshednik Kosova Hashim Thaci, kojem je Vllasi savjetnik, i Vučić zapravo nemaju namjeru mijenjati granice, već se pripremaju za dogovor o formiranju srpske autonomije unutar Kosova u zamjenu za priznanje, odgovara kako mu “nije jasno zašto bi se Vučić i Thaci igrali skrivalica”.

‘Srbi žive na cijelom Kosovu’

Također se pita čemu bi služila autonomija za Srbe na Kosovu ukoliko ona ne bi bila “teritorijalno omeđena”.

“Srbi ne žive samo na sjeveru, već na čitavom teritoriju Kosova. Doskora je za službeni Beograd ‘pitanje svih pitanja’ bilo formiranje zajednice općina sa srpskom većinom.”

“Zapelo je oko toga što Beograd tu zajednicu zamišlja kao instrument permanentnog miješanja u unutarnje poslove Kosova, krijući se iza navodne brige za Srbe, dok Kosovo tu zajednicu prihvaća kao još jednu formu za uspostavljanje bolje suradnje i povezanosti tih općina u njihovom interesu u okviru Ustava”, objašnjava Vllasi.

Izvor: Al jazeera