Vrebalovu nanogvica godinu dana zbog afere “dvorac Hertelendi”

Vrebalovu nanogvica godinu dana zbog afere “dvorac Hertelendi”

Presuda optuženima u aferi “dvorac Hertelendi”: Nekadašnji funkcioner DS i potpredsednik Skupštine APV Milivoje Vrebalov osuđen je na godinu dana kućnog zatvora. Osuđeni i Igor Reba, Zoran janković i Stojan Subotić

Vrebalovu nanogvica godinu dana zbog afere "dvorac Hertelendi"
Milivoj Verbalov, Foto: Scvreenshot

PRVOSTEPENOM i nepravosnažnom presudom, sudsko veće kojem je predsedavala Divna Tatić, zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja, na godinu dana kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom, osudilo je bivšeg visokog funkcionera DS i potpredsednika Skupštine APV Milivoja Vrebalova (na slici). Izrečena mu je takođe mera zabrane obavljanja funkcije u jedinici lokalne samouprave tri godine po odsluženoj kazni.

Tako je u zrenjaninskom Višem sudu danas dobila epilog afera “Hertelendi”, nazvana po istoimenom dvorcu (na slici) u banatskom selu Bočar u novobečejskoj opštini. Ovaj objekat je trebalo da bude adaptiran u dom za smeštaj dece ometene u razvoju, a i danas stoji kao ruina.

Istovremeno, zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica i falsifikovanja isprave, na tri godine zatvora osuđen je Igor Reba (54), suvlasnik firme “Gardi” iz Novog Sada, kome je izrečena i trogodišnja zabrana obavljanja direktorske funkcije. Zoran Janković (54), direktor Instituta za sigurnost i bezbednost na radu iz Novog Sada, zbog istog krivičnog dela osuđen je na šest meseci zatvora u kućnom pritvoru, koliko je dobio i Stojan Subotić (65), nadzorni organ u istom institutu.

Advertisements

Sudsko veće utvrdilo je da su krivična dela počinili u periodu od 2011. do 2012, prilikom rekonstrukcije i adaptacije dvorca Hertelendi. Verbalov je u vreme izvršenja krivičnog dela bio predsednik opštine Novi Bečej, kojoj je poveren projekat, dok je investitor bio Fond za kapitalna ulaganja APV. Zloupotrebama i plaćanjem neizvršenih radova, nesavesnim obavljanjem nadzora, omogućeno je pribavljanje imovinske koristi izvođaču radova “Gardiju” u iznosu od 64,9 miliona dinara. Presudom Višeg suda, Igor Reba obavezan je da u ovom iznosu nadoknadi štetu Opštini Novi Bečej i Fondu.

Izvor: Novosti/ Sl. PAŠIĆ