Vučić je znao ko je pretio Oliveru i neobjašnjivo je što nije saslušan; Istraga o Radoičiću je najbrže zatvorena istraga u istoriji

Vučić je znao ko je pretio Oliveru i neobjašnjivo je što nije saslušan; Istraga o Radoičiću je najbrže zatvorena istraga u istoriji

Neobjašnjivo je, gledano iz pravnog ugla, da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije pozvan od strane Tužilaštva za organizovani kriminal da da iskaz o osobama koje su ugrožavale bezbednost Oliveru Ivanoviću.

Piše: V. Jeremić

Međutim, u Srbiji nisu dominantni pravni razlozi – kaže za Danas Saša Janković, predsednik Pokreta slobodnih građana.

Vučić je znao ko je pretio Oliveru i neobjašnjivo je što nije saslušan; Istraga o Radoičiću je najbrže zatvorena istraga u istoriji
Screenshot, Agencije

On je i sam nedavno dao iskaz u tužilaštvu koje ga je upitalo o okolnostima ubistva Ivanovića. Kako je nedavno rekao na konferenciji za medije, Janković je pozvan u Tužilaštvo za organizovani kriminal po zamolnici prištinskog Osnovnog tužilaštva koje istražuje ubistvo Ivanovića.

Razlog zbog kojeg je bio pozvan, dodao je Janković, je taj što je često komunicirao sa Ivanovićem i što mu je pre ubistva govorio da je u opasnosti. Upitan zbog čega je to govorio Ivanoviću, Janković je istakao da je to učinio zbog onoga što je čuo od njega samog, a pogotovo kada je čuo ishod njegovog sastanka sa Aleksandrom Vučićem.

Vučić je na sastanku pitao Ivanovića, tvrdio je predsednik PSG-a, da li će da stupi u saradnju sa Srpskom listom, a kada je dobio odrečan odgovor, bez reči slušao Ivanovića koji je govorio o pretnjama sa kojima se suočava. Navodno, Ivanović je tom prilikom decidno naveo od kojih mu sve ljudi preti opasnost, a kako Vučić uopšte na to nije reagovao, Janković je zaključio da je Ivanović u opasnosti. Saša Janković je, podsetimo, izašao sa ovim podacima u javnost tek kada je u tabloide procurilo da je saslušan u tužilaštvu.

Vučić tužilaštvu nije rekao ko jeste pretio Ivanoviću, ali je pre dva dana javnosti na RTS-u kazao ko po njegovom mišljenju nikako nije umešan u njegovo ubistvo.

– Saznali smo da Milan Radoičić nije ubio Olivera Ivanovića i to srpska policija od danas može sa punom odgovornošću da tvrdi, rekao je Vučić, naglasivši da je Radoičića kosovska policija ispitala još 21. februara.

Radoičić je, dodao je Vučić, „čovek broj jedan za odbranu Mitrovice“, uz opasku da je prošao poligraf.

Podsetimo, po nalogu srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal policija je saslušala Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste, o okolnostima ubistva Olivera Ivanovića tek nakon što je njega pokušala da uhapsi kosovska policija. Iz Tužilaštva za organizovani kriminal su u saopštenju istakli da su odmah po saznanju za ubistvo Olivera Ivanovića nadležnim organima Srbije uputili zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja da, u skladu sa zakonom, rade na otkrivanju izvršilaca i motiva ovog ubistva.

„Radnja prikupljanja obaveštenja od M. R., koja je danas preduzeta od strane MUP-a, je jedna od mnogih koje je MUP preduzeo po zahtevu tužilaštva. TOK, i svi državni organi RS po zahtevu TOK-a, rade na otkrivanju izvršilaca i nalogodavaca ovog krivičnog dela, bez obzira da li su povod za preduzimanje konkretnih radnji saznanja nadležnih organa RS ili privremenih organa samouprave u AP KiM“, naveli su iz tužilaštva.

Radoičić je dan ranije, u pisanoj izjavi, saopštio da nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića i da se kosovskoj policiji neće predati.

„Neću im se predati, jer ne želim da budem iskorišćen kao preparirana lutka za pokazivanje onima koji vode specijalni rat protiv Srbije i srpskog naroda ili instrument u zataškavanju nečijeg gnusnog i zločinačkog napada na jednog od srpskih političkih lidera Olivera Ivanovića, posebno zato što oni nisu došli da me odvedu živog. Nisam bio najbliži prijatelj sa Oliverom Ivanovićem, ali nisam ubica i nikakve veze sa ubistvom nemam“, naveo je Radoičić.

Gajić: Poligraf nije dokaz

Kao ključni dokaz da je Milan Radoičić nevin predsednik Vučić je naveo da je on „prošao“ poligrafsko ispitivanje. To je još jedan slučaj u nizu gde su predstavnici vlasti koristili ovaj argument kao dokaz koji potvrđuje njihove teze. Primera radi, predsednik Vučić je na sopstveni zahtev ispitivan poligrafom kada ga je direktor Kurira optužio za reketiranje. Takođe, njegov kum Nikola Petrović je takođe prošao poligraf kada su se pojavile tvrdnje da je ucenjivao kompaniju Kontinental vinds. U skladu sa tim, svako ko odbije poligraf se po automatizmu proglasi krivim.

Međutim, kako za Danas ističe advokat Vladimir Gajić, poligraf u našem krivičnom postupku nema nikakvu dokaznu snagu.

Advertisements

– Poligraf nema nikakvu snagu, a ja sumnjam i da je bio uopšte i podvrgnut poligrafskom ispitivanju. Sve ukupno, delovalo je veoma neprofesionalno pošto je podatke izneo predsednik, a ne načelnik UKP-a ili Tužilaštva za organizovani kriminal – kaže Gajić uz opasku da se radilo o najbrže zatvorenoj istrazi u istoriji.

Izvor: Danas