Vučić pozvao Srbe da glasaju za Srpsku listu: Pitanje opstanka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe da na parlamentarnim izborima na Kosovu izađu na izbore i glasaju za Srpsku listu navodeći da je to pitanje „našeg opstanka, jedinstva i budućnosti na Kosovu i Metohiji”.

Vučić je novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste u Predsedništvu Srbije kazao da se u predizbornoj kampanji vodila, kako je Vučić ocenio, „brutalna kampanja protiv Srpske liste” koju su vodili predstavnici svih velikih albanskih partija i „pronalazili svoje privatne Srbe”.

On je rekao i da su kosovske vlasti zabranile ulazak na Kosovo svima koji su hteli da dođu da podržavaju Srpsku listu, dok su u kampanji albanskih partija učestvovali strani političari:

„Stefan Švarc da podrži (Aljbina) Kurtija, da nemački socijaldemokrata podržava ‘Veliku Albaniju’ i onaj Viteker, Amerikanac, ko god da je i šta god da je, da podržava (Kadrija) Veselija, a mi nismo mogli da podržimo Srpsku listu”.

Dodao je i da su zbog narušavanja izborne volje dvojcia Srba iz Klokota „dobila 30 dana pritvora zbog narušavanja izborne volje… valjda zato što nisu Srbi koji se dodvoravaju svim albanskim partijama”, izjavio je Vučić.

Pošto je na Kosovu zabranjen TV-spot Srpske liste, naveo je da je Izborni panel za žalbe i predstavke doneo odluku da se izrekne kazna od 30.000 evra čime su „opljačkali Srpsku listu”.

Vučić je dodao da je Srpska lista bila predstavljena kao „monstrum lista” i ;naveo da su „od Albanaca na Kosovu, do mnogih u Beogradu, svi sve vreme vodili kampanju protiv Srpske liste”.

„Optuživali su njih, nekad i mene s njima, za bilo šta ili za sve vezano za Olivera Ivanovića. Iznosili su najgnusnije laži misleći da ćemo bežati od te teme”, rekao je Vučić.

„Zabranili su i glasanje sa srpskim dokumentima što nikad ranije nje bio slučaj, rekli da OEBS neće moći da kontroliše pisma koja dolaze van Kosova, računajući da mogu da manipulišu. Sve je ovo, narode srpski na Kosovu i Metohiji, više nego dovoljan razlog da se podrži Srpska lista jer je to pitanje opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, izjavio je Vučić.

Pominju me zato što je Srbija važna

Predsednik Aleksandar Vučić prokomentarisao je činjenicu da su ga svi politički lideri Albanaca pominjali tokom izborne kampanje i istakao da su to činili zato što je Srbija uspela mnogo toga da promeni poslednjih godina, što je postala važna i što oni znaju da je postala važna. Odgovarajući na konstataciju novinara da je njegovo ime najčešće pominjano u izbornoj kampanji, Vučić je rekao:

„Nisu oni mene pominali samo da bi pominjali, već zato što je Srbija važna. Oni znaju i zašto je Srbija važna”, rekao je predsednik i zapitao zašto nije bila važna pre 10 godina, kao što to rade danas, s većom brigom i poštovanjem nego što su to činili pre sticanja tzv. formalne nezavisnosti.

„Zašto ranije nisu pominjali Tadića, kao što danas pominju mene?”, rekao je Vučić. Primetio je da su ga pominjali svi kandidati za kosovskog premijera – Vjosa Osmani, Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji, Aljbin Kurti… i ironično rekao:

„Ja se plašim svih njih, oni su velikani regionalne politike”, rekao je, ali i istakao da Srbija danas nije mala i nije slaba, prenosi Tanjug.

O susretu Rakića i Radoičića sa Pacolijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je to što se na fotografiji koju je objavio istraživački portal „Krik” vidi sastanak na kojem su predsednik Srpske liste Goran Rakić, kontroverzni biznismen sa Kosova Milan Radoičić i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli „jaka stvar”, te da je normalno da se razgovara i da mora da se razgovara.

„Je l to Kolumbo otkrio Ameriku, to što neko razgovara sa Pacolijem, sa Haradinajom? Razgovarali su sto puta. Jaka stvar koliko puta smo Dačić i ja razgovrali sa Pacolijem, to je normalno, morate da razgovarate”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je rekao da ni Rakić, ni Radoičić nisu rekli da Srbija „prizna Kosovo i da se tako ponaša”, a da je Rada Trajković „ikona nezavisnih medija i Jedan od pet miliona”, direktno priznala Kosovo i „u spotu i u svom obraćanju”.

Advertisements

Vučić je kazao i da je „Birn” taj koji je podneo žalbu na spot Srpske liste „Kad Srbija zove, ja dajem svoj glas” i da ima dokaz za to, a da on „nije rekao nijednu ružnu reč”. „Zašto moraju svi da lažu, kad nemate argumente, morate da govorite neistinu? Pitam je li „Birn” podneo ili nije, a da ni reč ne kažem”, rekao je Vučić, prenosi Beta.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *