Vučić: Protestanti ispred Predsedništva su hteli da me ubiju! Neće biti ukidanja Republike Srpske

Vučić: Protestanti ispred Predsedništva su hteli da me ubiju! Neće biti ukidanja Republike Srpske

“Oni koji maštaju da presuda može da znači ukidanje Republike Srpske moj odgovor je da je RS dejtonska i ustavna kategorija, a u skladu sa Dejtonskim sporazumom jedan od garanta njegovog sprovođenja je Srbija i neće biti nikakvog ukidanja RS. To je centralno i najvažnije pitanje i to je reakcija Srbije”, rekao je Vučić koji je danas, posle tri dana, prvi put komentarisao presudu Karadžiću.

On je naveo da se njegov stav u odnosu na prvostepenu presudu Karadžiću nije promenio i da misli da je “važno da Srbija gleda u budućnost i sopstveni razvoj i razmišlja kako sebe i svoju snagu da izgradi i politički i ekonomski”.

Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma izreklo je konačnu (drugostepenu) presudu Radovanu Karadžiću, bivšem predsedniku Republike Srpske, i osudilo ga na doživotnu kaznu zatvora. Žalbeno veće je utvrdilo da prvostepena kazna od 40 godina zatvora nije adekvatna za “izuzetnu težinu zločina” za koje je Karadžić proglašen krivim i njegovu “ključnu ulogu u četiri udružena zločinačka poduhvata”, odnosno “u najstrašnijim zločinima tokom celog rata u BiH”.

“Smisao protesta ispred Predsedništva je bio da me ubiju”

Vučić: Protestanti ispred Predsedništva su hteli da me ubiju! Neće biti ukidanja Republike Srpske
Twitter

Predsednik Srbije je prilikom obilaska radova na izgradnji nove zgrade Radio televizije Vojvodine izjavio da više neće biti dozvoljeno nasilje na protestima i istakao da i ako se desi trajaće “toliko kratko da će svi dobro razumeti poruku države”.

On je rekao da ne želi krvoproliće, ni da “strada nijedna srpska glava ni u jednom sukobu”.

“Nama je potreban mir, napredak, razvoj, nove zgrade, bolnice, klinički centri i zato ćemo da se borimo još snažnije i jače, ali više neće biti iznenađenja po pitanju nasilja”, rekao je Vučić.

On je dodao da je pitao šta je bio smisao protesta ispred zgrade Predsedništva kada je zgrada okružena, i kako je rekao, samo jedna stvar je u pitanju – da ga ubiju.

“Postoji samo jedna stvar koju možete da napravite da biste se dočepali vlasti, to je da me ubijete. Evo kažite mi koji je drugi način da me ubiju: pod jedan ubistvo, a pod dva izbori, ali znaju da ih narod neće”, rekao je Vučić.

On je povodom hapšenja demonstranata dodao da je Uroš Savić koji je rekao da u pritvoru nije dobio da jede i pije vodu, iz Dveri i da mu je Boško Obradović rekao da to slaže. Vučić je i za druge studente koji su bili uhapšeni rekao da su politički aktivisti.

On je rekao i da se na protestima okuplja mnogo manji broj ljudi od onog koji predstavlja opozicija i da je na protestu u Novom Sadu juče bilo 692 demonstranta.

Deo učesnika protesta “Jedan od pet miliona” u Beogradu u subotu je upao u zgradu RTS nakon organizovanja “Dnevnika slobodne Srbije”. Desetine građana predvođeni predsednikom Dveri Boškom Obradovićem, Draganom Đilasom i Jelenom Anasonović, jednom od organizatorki protesta, ušli su u RTS tražeći da razgovaraju sa nekim od urednika i novinara.

Policija je oko 21.30 građane počela da izvodi iz zgrade, a ministar Stefanović je oko 23 sata saopštio da je situacija “pod kontrolom”.

Do sukoba demonstranata sa policijom došlo je u nedelju na uglu ulica Kneza Miloša i Kralja Milana u vreme kada se održavao skup ispredd Predsedništva Srbije.

Direktor policije Vladimir Rebić je izjavio da je tokom prošlog vikenda, zbog upada u zgradu RTS-a i na protestima ispred Predsedništva, uhapšeno 18 osoba.

Zoran Stanojević, urednik portala RTS-a koji je u subotu u vreme upada demonstranata bio u zgradi Javnog servisa, naveo je da je tokom te večeri bilo tenzija, ali ne i nasilja.

Izvor: Beta, Insajder