Vučić se sastaje sa vrhovnim komadantom NATO snaga u Evropi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primiće danas vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi i komandanta američkih vojnih snaga u Evropi Toda Danijela Voltersa.

Volters je sinoć stigao u Beograd.

Volters posećuje Srbiju u okviru turneje obilaska komandi i kancelarija NATO u zemljama Evrope i atlantskog regiona.

“Vojska Srbije visoko je cenjena snaga u mirovnim operacijama širom sveta”, navodi se u saopštenju Vrhovnog štaba savezničkih snaga u Evropi (SACEUR).

SACEUR nije precizirao tačan termin njegove turneje, države koje će obići, kao ni ko će mu biti sagovornici, a ukazano je da je povod za to Voltersovo preuzimanje komande – što se dogodilo 3. maja ove godine.

Tod Danijel Volters je na poziciju vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi preuzeo od generala Kurtisa Skaparotija, a prethodno je obavljao funkcije komandanta američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i američkih vazduhoplovnih snaga u Africi.

Kako se navodi, on je aprila ove godine izjavio tokom procedure za ponovno postavljanje u čin genarala i komandanta u Odboru za oružane snage Senata SAD-a, da je američko prisustvo na Kosovu potrebno da bi se ojačao otpor kosovskih partnera na, kako se izrazio, spoljne maligne pretnje.

Advertisements

Takođe, tada je rekao i da američka komanda u Evropi podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa planom tranzicije i u punoj u saradnji sa SAD i zemljama saveznicama NATO.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *